Walter Attanasi
Životopis
Walter Attanasi, představitel mladé generace dirigentů, spolupracuje s proslulými operními domy jako např. s Teatro dell’Opera v Římě, Teatro San Carlo v Neapoli, Teatro Comunale ve Florencii, Teatro Colon v Buenos Aires, De Nederlandse Opera v Amsterdamu, Opera O.T. v Rotterdamu, La Scala v Miláně a Kammeroper ve Vídni, dále Maďarská státní opera v Budapešti, Národní divadlo v Brně, Slovenské národní divadlo v Bratislavě a Ukrajinská národní opera v Kyjevě. Dirigoval rovněž orchestry vídeňského Musikvereinu a Konzerthausu. Vystupoval na mnoha významných hudebních festivalech, jakými jsou např. Festival Dei Due Mondi ve Spoletu, Umbria Jazz Festival v Itálii, Festival Manaus v Brazílii a Chautauqua Festival v New Yorku. Je šéfdirigentem orchestru Camerata Cassovia, Orchestra Filarmonica dell’Umbria a v roce 1989 byl jmenován uměleckým ředitelem a šéfdirigentem TodiMusicFest v Todi (Itálie) a hudebním ředitelem TodiMusicFest v Portsmouthu, Virginia (USA).
Jeho operní repertoár zahrnuje mimo jiné Rossiniho opery Lazebník sevillský a Turek v Itálii, Doniyettiho Nápoj lásky a Favoritku, Belliniho Náměsíčnou, Verdiho Nabucca, La traviatu, Dona Carlose a Aidu, Pucciniho Tosku a Vlaštovku, Dvořákovu Rusalku a Humperdinckovu Perníkovou chaloupku. Na Festivalu Manaus v Brazílii dirigoval premiéru opery Alma, jejímž autorem je Claudio Santoro. S velkým úspěchem dirigoval Prokofjevův balet Romeo a Julie a Čajkovského balet Spící krasavice v opeře v Římě, opery La traviatu v Mnichově a Lazebník sevillský ve Francii.
V umělcově bohaté diskografii nalezneme Rossiniho Stabat Mater, nahrávky Janáčka a Dvořáka, všechny Beethovenovy symfonie a nahrávku Nabucca z Nederlandse Opera v Amsterodamu.
Aktualizace: 2004
Inscenátor
Carmen premiéra SEZONA 1998/1999 - Dirigent
Rusalka premiéra SEZONA 1998/1999 - Dirigent
Requiem premiéra SEZONA 2002/2003 - Dirigent