Rosalind Plowright
Životopis
Rosalind Plowright je jednou z předních britských sopranistek a zpívala takřka na všech významných světových operních scénách, mj. v Covent Garden, English National Opera, v Paříži, Hamburku, Frankfurtu, Mnichově, Berlíně, Vídni, New Yorku, Milánu a dalších. Zpívala se všemi „třemi slavnými tenory“. Na americkém kontinentě debutovala po boku Josého Carrerase, se kterým také zpívala v opeře Andrea Chenier v Covent Garden a nahrála Verdiho Sílu osudu pro Deutsche Grammophon. Pro tuto společnost nahrála také Trubadura s Placidem Domingem a za nahrávku obdržela cenu Prix Fondation Fanny Heldy. S Lucianem Pavarottim zpívala v Aidě v Covent Garden a vystoupila na gala koncertu ve slavné veronské aréně.
K dalším jejím nahrávkám patří Marie Stuartovna, Otello, Aida, Eliáš, Hoffmannovy povídky nebo Mahlerova 2. symfonie. Na svých operních i koncertních vystoupení spolupracovala s významnými dirigenty, jakými jsou C. M. Giulini, R. Muti, C. Abbado, Z. Mehta, G. Sinopoli, W. Sawallisch, B. Haitink, A. Pappano, M. Gielen, S. Cambreling, M. Elder, R. Norrington, G. Kuhn a G. Patane. V minulé sezóně debutovala v Maggio Musicale ve Florencii ve dvou operách Luigiho Dallapiccoly.
V této a příští sezóně vystupuje v Covent Garden jako Fricka ve Zlatu Rýna a Valkýře pod taktovkou Antonia Pappana a v pařížském Théâtre du Chatelet zpívá Adelaidu ve Straussově Arabelle. Rosalind Plowright je nejenom výjimečnou operní zpěvačkou, ale také divadelní herečkou (např. muzikál Two’s a Crowd).
Role
Die Walküre (Valkýra) premiéra SEZONA 2004/2005 - Fricka
Elektra premiéra SEZONA 2015/2016 - Klytaimnestra
Fotogalerie
Elektra - 10.06.2016, Rosalind Plowright (Klytaimnestra)
Foto: Hana Smejkalová
Elektra - 10.06.2016, Rosalind Plowright (Klytaimnestra), Susan Bullock (Elektra)
Foto: Patrik Borecký
Elektra - 10.06.2016, Susan Bullock (Elektra), Rosalind Plowright (Klytaimnestra)
Foto: Hana Smejkalová
Elektra - 10.06.2016, Susan Bullock (Elektra), Rosalind Plowright (Klytaimnestra)
Foto: Hana Smejkalová