Jan Jirásek
Životopis
Vystudoval Pedagogickou fakultu v Hradci Králové, obor český jazyk, literatura a hudební výchova, soukromě studoval kompozici u prof. Miroslava Raichla, poté Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, obor skladba u prof. Zdeňka Zouhara. Současně studoval také elektro-akustickou, počítačovou a elektronickou hudbu a hudební teorii. V 90. letech pracoval jako hudební redaktor, režisér a dramaturg v Českém rozhlase a jako produkční Audiostudia Českého rozhlasu Praha. Od roku 1994 pravidelně vyučuje na řadě prestižních univerzit v USA, Německu, Rakousku.

V roce 2005 provedl Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK poprvé jeho skladbu Praga mystika, která byla vysílána do 15 evropských zemí (v rámci spolupráce EBU). Jeho hudba je pravidelně uváděna na předních světových pódiích a festivalech: Mnichov, Vídeň, Řezno, Berlín, Varšava, New York, Boston, Miami, Washington DC, Norimberk, San Francisko a další. Jako hudební skladatel má na kontě několik desítek skladeb a řadu vydaných CD.

Výrazným způsobem na sebe upozornil ve světě filmu. K nejvýznamnějším tvůrčím počinům patří hudba k filmu Nejasná zpráva o konci světa, kterou vytvořil spolu s Ondřejem Soukupem (oceněn Českým lvem, 1997), Kuře melancholik (nominován na Českého lva, 1999), Kytice (oceněn Českým lvem, 2000) nebo hudba k filmu Bathory (2008). Kromě hudby filmové skládá také hudbu k divadelním představením (např. Babylonská věž, Don Quijote). Kromě Českých lvů za filmovou tvorbu je držitelem řady dalších ocenění: např. Cena Českého hudebního fondu za skladbu Labyrint (1989).
Je autorem titulů
Broučci (Opera)
Kytice (Balet)
Textové a hudební úpravy
Česká baletní symfonie II premiéra SEZONA 2013/2014 - Hudba