Richard Šveda
Životopis
Barytonista, operní zpěv studoval na Státní konzervatoři v Bratislavě u Františka Livory. Ve studiu pokračoval na Universität fur Musik und darstellende Kunst v rakouském Grazu a zúčastnil se rovněž řady mezinárodních pěveckých kursů u Petera Dvorského, Deborah Polaski, Franze Grundhebera, Davida Syruse, Zlatice a Dagmar Livorové. S úspěchem absolvoval mnoho mezinárodních pěveckých soutěží (MPS Antonína Dvořáka v Karlových Varech, Mikuláše Schneidra-Trnavského v Trnavě, Francisco Vinas Competition v Barceloně, Hans Gabor Belveder ve Vídni a Emmerich Smola Förderpreis v Baden-Badenu).
Jeho repertoár zahrnuje především Mozartovy role, jako jsou Don Giovanni, hrabě Almaviva (Figarova svatba), Papageno (Kouzelná flétna) a Guglielmo (Cosi fan tutte). V září 2008, ve svých 22 letech, debutoval ve Státní opeře Praha jako Papageno (Kouzelná flétna). V říjnu 2008 hostoval ve Státní opeře v Košicích jako Sharpless (Madama Butterfly) a v následujícím roce také jako Evžen Oněgin. Vídeňskému publiku se poprvé představil v roce 2009 v roli Papagena ve Volksoper.
Hostoval v německých operních domech (Dortmund, Essen, Semperoper v Drážďanech), od sezony 2010/11 je stálým členem Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf/Duisburg), kde úspěšně ztvárnil celou řadu postav (Don Giovanni, hrabě Almaviva, Papageno, Escamillo v Carmen, Schaunard v Bohémě) a vystoupil i v dílech současných autorů (Anno Schreier: Mörder Kaspar Brand, Hans Werner Henze: Phaedra). V sezoně 2014/15 debutoval Richard Šveda v Národním divadle v Praze (Don Giovanni, hrabě Almaviva), znovu hostoval ve vídeňské Volksoper (Marcello v Bohémě) a koncertoval s Editou Gruberovou na Bratislavských hudebních slavnostech.

Aktualizace: 2017
Role
Kouzelná flétna (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1995/1996 - Papageno
Le nozze di Figaro – Figarova svatba premiéra SEZONA 2001/2002 - Il conte di Almaviva
Don Giovanni premiéra SEZONA 2011/2012 - Don Giovanni