Finegan Kruckemeyer
Životopis
Australský dramatik. Narodil se v roce 1981 v Irsku, jeho maminka byla Angličanka, dědeček Němec. Když mu bylo osm let, přestěhoval se s rodiči do Austrálie, v Adelaide žil až do svých 22 let. V roce 2004 se spolu se svou ženou Essie usadil v Hobartu v Tasmánii, kde žije dodnes.
Nemá žádné formální divadelní vzdělání, ale divadlu se věnoval od dětství. V sedmnácti začal sám vést dramatické kurzy a brzo také pro divadlo psal. Od roku 2008 už se učení nevěnuje, je dramatikem z povolání, přičemž jádro jeho tvorby představují hry psané na objednávku. Jeho doménou jsou hry pro děti a mladé publikum.
Kruckemeyerovy texty byly uvedeny na pěti kontinentech a přeloženy byly do šesti jazyků (namátkou Spojené státy, Velká Británie, Irsko, Německo, Šanghaj, Sydney). Uvádějí je jak mezinárodní festivaly, tak repertoárová a nezávislá divadla.
Finegan Kruckemeyer je držitelem řady divadelní cen (mj. národní Cena Davida Williamsona pro nejlepšího australského dramatika za rok 2015). Je členem Sdružení australských spisovatelů (Australian Writers Guild) a je činný i v jiných organizacích. K umělcům, kteří jej inspirovali, řadí amerického spisovatele Johna Steinbecka, kanadskou písničkářku Joni Mitchellovou a zejména amerického ilustrátora a autora dětských knih Maurice Sendaka, na jehož dílo opakovaně odkazuje.
S jeho tvorbou se mohli čeští diváci setkat zatím pouze na Prague Fringe Festivalu v roce 2015, kdy tu byla v angličtině uvedena hra Tahle dívka se směje, tahle dívka pláče, tahle dívka nedělá nic (This Girl Laughs, This Girl Cries, This Girl Does Nothing, 2011). Národní divadlo v Praze aktuálně uvádí jeho hru Na moři, zírám nahoru (At Sea, Staring Up), kterou napsal na zakázku divadla JUTE v australském Cairns a která měla premiéru v režii Suellen Maunderové v roce 2012. Následujícího roku se hra dostala do finále cen Cairns Post Awards. Kromě domovské Austrálie byla uvedena i ve Spojených státech (Wheel Theatre Company, Washington).
Je autorem titulů