Julia Novikova
Životopis
Julia Novikova se velmi rychle prosadila na mezinárodní scéně jako jedna z nejvýznamnějších ruských sopranistek své generace. Jedním z jejích nejvýraznějších raných úspěchů bylo ztvárnění Gildy ve filmové adaptaci Rigoletta (režie Marco Bellocchio, 2010), vysíláné živě z Mantovy. Mezi 148 zeměmi světa přenášela operu také ČT2. Spolu s Julií Novikovovou zpívali Plácido Domingo v titulní roli a Vittorio Grigolo jako vévoda z Mantovy, dirigoval Zubin Mehta.
V posledních sezonách se Julia Novikova představila mj. Královna noci (Kouzelná flétna), Oscar (Maškarní ples), Fiakermilli (Arabella), Adina (Nápoj lásky) a Zerbinetta (Ariadna na Naxu) ve Vídeňské státní opeře, Amina (Náměsíčná) v Bonnu, v titulní roli ve StravinskéhoSlavíkovi v Quebeku a na Salcburském festivale, Zerbinetta v Toulonu, na Taipei, v Essenu a Budapešti, Lakmé v Santiago de Chile, Gilda (Rigoletto) v Trieste, Antibes, St. Gallen, Komické opeře v Berlíně a Florencii, Oscar v Toulouse, Jemmy (Vilém Tell) v Monte Carlo a Paříži, První květinová dívka (Parsifal) v Berlínské státní opeře, Zuzanka (Figarova svatba) v Teatro Colón v Buenos Aires nebo Amor (Orfeo et Euridice) v Berlínské státní opeře.
Julia Novikova studovala zpěv na Konzervatoři Rimského-Korsakova ve svém rodném městě Petrohradě a první jevištní zkušenosti získávala ještě během studií jako Zuzanka (Figarova svatba), Serpina (Služka paní) a Marfa (Carská nevěsta). V roce 2006 debutovala na profesionální scéně – v petrohradském Mariinském divadle pod taktovkou Valerije Gergijeva jako Flora (Utahování šroubu). Ze soutěžních úspěchů jmenujme 3. cenu v Mezinárodní pěvecké soutěži Wilhelma Stenhammara ve Švédsku (2006), cenu publika v Concours de Geneve a Neue Stimmen v Německu (obojí 2007) a 1. cenu v Musik Debüt v Německu (2008). V roce 2009 získala první cenu i cenu publika na soutěži Plácida Dominga Operalia.
Role
La traviata premiéra SEZONA 1997/1998 - Violetta Valéry
Don Giovanni premiéra SEZONA 2005/2006 - Zerlina
Slavík premiéra SEZONA 2015/2016 - Slavík