Jurij Petrovič Ljubimov
Datum narození
30.09.1917
Datum úmrtí
05.10.2014
Životopis
Ruský herec, režisér a pedagog, zakladatel Divadla na Tagance. Narodil se v Jaroslavli, zemřel v Moskvě. V letech 1937–1940 studoval herectví na TUŠČ při divadle Těatr im. J. B. Vachtangova. Zároveň navštěvoval lekce nástupce Stanislavského, režiséra M. Kedrova. Válku prožil na frontě jako člen vojenského souboru písní a tanců. V roce 1947 se stal členem Vachtangovova divadla. Ztělesňoval zde mladé hrdiny Olega Koševého v Mladé gardě, Viktora v Irkutské historii ad.

Počátkem 60. let začal Ljubimov vyučovat na TUŠČ. Inscenace Dobrého člověka ze Sečuanu B. Brechta (1963), kterou nastudoval se svými studenty, otevřela novou kapitolu jeho umělecké biografie. Tímto dílem zahájil o rok později své profesionální působení jako hlavní a jediný režisér Divadla na Tagance. Už během prvních let dokázal prosadit svůj občanský, vyhraněný divadelní názor. Divadlo se záhy stalo nejvyhledávanější a ideologicky nejkontroverznější scénou Moskvy.

Jako režiséra zajímala Ljubimova dvě základní témata: člověk (umělec) a (versus) jeho doba a téma hrdinské minulosti ruského národa. Jeho zpracování textové předlohy bylo vždy projektem komplexně, synteticky pojímané scénické kompozice, v níž se dynamicky prolínají a doplňují všechny složky divadelního výrazu.

zdroj: Semil, M.-Wysińska, E.: Slovník světového divadla. 1945–1990. Praha, Divadelní ústav 1998.
Role