Adriana Banásová
Životopis
Slovenská sopranistka. Zpěv studovala na bratislavské konzervatoři ve třídě Dagmar Livorové, později studovala pod vedením Zlatice Livorové. V létě 2022 se zúčastnila Letní hudební akademie v Kroměříži pod vedením sopranistky Kateřiny Kňežíkové, odkud si odvezla ocenění Laureát akademie. Své interpretační dovednosti zdokonalovala také na Mistrovských pěveckých kurzech Petra Dvorského v Piešťanech (2015, 2016) a na hereckých a pěveckých kurzech ve Žďáru nad Sázavou (2012) a ve Znojmě (2013).

Na scéně Slovenského národního divadla debutovala jako Sestra Genovieffa a Nella v Pucciniho Triptychu, později jako Druhá žínka (Rusalka), Kněžka (Aida), Annina (Traviata), Tebaldo/Adělský hlas (Don Carlo), Mark (Krútňava) a Julie (Pohádka se šťastným koncem). S inscenací Triptychu vystoupila také na festivalu Opera 2017 v Praze. Ve Státní opeře Košice se představila v rolích Zerliny (Don Giovanni) a Nannetty (Falstaff). Inscenaci Falstaffa v režii oscarového Jiřího Menzela úspěšně uvedla také na Letním operním festivalu 2018 v maďarské Šoproni a na festivalu Opera 2020 v Praze. V září 2018 se představila jako Liška (Příhody lišky Bystroušky) na prknech Slezského divadla Opava a o rok později debutovala v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě rolemi Sestry Genovieffy a Nelly. Obě role ztvárnila také na festivalu Smetanova Litomyšl 2019.

Rok 2021 přinesl nahrávání jejího debutového alba árií Desire s klavírním doprovodem Petra Pažického, které vyšlo na značce Real Music House. Vystoupila na hudebním festivalu Zvolenské zámecké hry ("Mládí na zámku") a ve vokálním cyklu Slovenského národního divadla Kontinuity. Spolupracovala se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Slovenskou státní filharmonií Košice, Filharmonií Brno, ŠKO Žilina, Státní operou Banská Bystrica, Karlovarským symfonickým orchestrem, barokním souborem Solamente Naturali a Cappella Istropolitana.

Je také držitelkou několika ocenění z mezinárodních pěveckých soutěží (Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka v Karlových Varech 2015 a 2019, Mezinárodní pěvecká soutěž v Boloni 2018, Iuventus canti 2016). Je finalistkou Mezinárodní pěvecké soutěže Ferruccio Tagliavini 2022 v rakouském Deutschlandsbergu. Zúčastnila se Mezinárodní soutěže Riccardo Zandonai 2022 v Itálii (semifinále), soutěže Ada Sari Vocal Artistry Competition 2021 v Polsku (semifinále), finálových kol soutěže Hans Gabor Belvedere 2019 v Rakousku, pěvecké soutěže Otto Edelmann 2016 ve Vídni (semifinále) a soutěže Competition dell'Opéra v Linci 2015 (semifinále).

Aktualizace: 2024
Role
Triptych (Slovenské národní divadlo Bratislava) premiéra SEZONA 2017/2018 - Nella, Sestra Genovieffa
Falstaff (Štátne divadlo Košice) premiéra SEZONA 2019/2020 - Nannetta
Rusalka premiéra SEZONA 2023/2024 - První lesní žínka