Keri-Lynn Wilson
Životopis
Narodila se v kanadském Winnipegu, kde vystudovala hru na flétnu, klavír a housle. Další vzdělání získala na Juilliard School v New Yorku, kde byl jejím učitelem slavný flétnista Julius Baker a kde ve věku 21 let debutovala v Carnegie Hall. Po obdržení stipendia Bruna Waltera pak na Julliard School pokračovala ve studiu dirigování pod vedením Otto-Wernera Muellera. V roce 1994 získala bakalářský a magisterský titul v oborech dirigování a hry na flétnu. Ve věku 23 let debutovala s Orchestrem Kanadského národního centra umění. Ještě během studia asistovala Claudiovi Abbadovi na Salcburském festivalu a spolupracovala s hudebním centrem v Tanglewoodu. Po ukončení studia působila jako mimořádná dirigentka Dallaského symfonického orchestru až do roku 1998, kdy zahájila svou mezinárodní kariéru hostující umělkyně.
Za zmínku stojí např. její úspěšná provedení Maškarního plesu a Pikové dámy v Královské švédské opeře ve Stockholmu, Madam Butterfly v Novém národním divadle v Tokiu, Lady Macbeth Mcenského újezdu a Traviaty v Curyšské opeře, Bludného Holanďana v Montrealské opeře, Nabucca v La Coruně, Traviaty v Bilbau; Oněgina ve Varšavě, Turandota na Šlesvicko-holštýnském hudebním festivalu s Orchestrem NDR; Otella v italském Bari a Borise Godunova v Tel Avivu. V rámci svého debutu v Anglické národní opeře hudebně nastudovala inscenaci Pucciniho Dívky ze Zlatého západu v režii Richarda Jonese. V La Coruně dirigovala Verdiho Attilu a Trubadúra, v Hamburgu řídila Orchestr NDR při představení Bohémy, které se konalo pod širým nebem a bylo přenášeno televizí.
Společnost Dorian Records vydala CD latinskoamerických skladeb Danzon, které nahrála s Venezuelským orchestrem Simóna Bolivara.
Inscenátor
Rusalka premiéra SEZONA 2008/2009 - Dirigent