Volker Horn
Datum narození
13.03.1943
Datum úmrtí
20.11.2009
Životopis
Rakouský tenorista narozený v Klagenfurtu. Se zpěvem začal již v útlém věku jako člen chlapeckého sboru Regensburger Domspatzen, v letech 1954-55 vystupoval na Bayreuthských slavnostních hrách jako pastýř v Tannhäuserovi v inscenaci Wielanda Wagnera. S Bayreuthem jej později pojilo členství ve sboru slavnostních her v letech 1969 až 1975 a v roce 1980 sólová účast na představeních oper Parsifal (1. rytíř sv. Grálu) a Lohengrin (1. šlechtic).
Pěveckého školení se mu dostalo nejprve u vlastního otce, poté studoval zpěv a hru na housle na Vysoké hudební škole ve Vídni, mj. u Erika Werby. 1976 získal Horn angažmá u Německé opery v Berlíně, jíž zůstal věrný po celou svou kariéru až do penzionování na konci sezony 2007/08. Ve svém domovském divadle byl však většinou obsazován do středních a menších rolí, zatímco zásadní úkoly jej čekaly spíše při hostováních na německých i dalších evropských scénách. Představil se např. jako Max v Čarostřelci na letním festivalu v Eutinu, ve Státních divadlech v Karlsruhe a Braunschweigu, v opeře ve Wroclawi, v divadle v Rudolstadtu a na turné s Opera Forum Entschede, dále jako Froh v operním domě v Zürichu, Loge v opeře v Lyonu a v Teatro Regio v Turíně, Parsifal v benátském La Fenice, Florestan ve Vlámské opeře v Antverpách, Lohengrin ve Státní opeře Praha, Erik v Bludném Holanďanovi v Národním divadle Brno, Narraboth v Salome na festivalu v Torre del Lago. Volker Horn se výrazně zasloužil o dílo Siegfrieda Wagnera – 1992 a 1993 zpíval Hanse Krafta v jeho opeře Der Bärenhäuter na festivalu v Rudolstadtu, 1995 tamtéž roli Witticha v opeře Banadietrich, 1999 následoval Helferich von Lahngau v opeře Sternengebot na festivalu ve Weikersheimu. V říjnu 2001 nastudoval pro koncertní provedení v Kolíně nad Rýnem roli Phila v opeře Siegfrieda Wagnera Die heilige Linde, 2004 pokračoval v Solingenu Waidewutem v opeře Der Heidekönig, a konečně v roce 2005 v Městském divadle ve Fürthu Friedrichem v opeře Der Kobold. Na všech inscenacích spolupracoval Horn s režisérem Peterem P. Pachlem.
Podílel se rovněž na několika světových premiérách oper, mezi nimi opery Ophelia od Rudolfa Kelterborna v roce 1984 na festivalu ve Schwetzingen, nebo opery Gesualdo od Franze Hummela v roce 1996 ve Falckém divadle v Kaiserslauternu. K raritním výkonům patří titulní role Odyssea v opeře Claudia Monteverdiho Il ritorno d´Ulisse in patria (Návrat Odysseův do vlasti) v rámci berlínského letního operního festivalu 2000. Výlet do světa operety podnikl Horn jako Adam v Zellerově operetě Ptáčník na letním operetním festivalu v Badenu u Vídně. V neposlední řadě se Volker Horn výrazně uplatňoval jako koncertní a oratorní pěvec.
Otec čtyř dětí zemřel po dlouhé, těžké nemoci a 5. prosince 2009 byl pochován na hřbitově ve Wilhelmshorstu.
Role
Lohengrin (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1996/1997 - Lohengrin
Fotogalerie
Lohengrin 17.05.1997 Jindřiška Rainerová, Zora Jehličková, Volker Horn, Florian Cerny, Roland Bracht
Foto: Jaromír Komárek
Lohengrin 17.05.1997 Lynne Wickenden, Elisabeth-Maria Wachutka, Volker Horn, Roland Bracht
Foto: Oldřich Pernica
Lohengrin 17.05.1997 Volker Horn (Lohengrin), Zora Jehličková (Elsa z Brabantu)
Foto: Oldřich Pernica
Lohengrin 17.05.1997 Zora Jehličková (Elsa z Brabantu), Volker Horn (Lohengrin)
Foto: Oldřich Pernica