Penelope Thorn
Životopis
Anglická operní pěvkyně (nar. 1957 v Kentu), absolventka zpěvu na Guildhall School of Music and Drama, soukromých hodin u Benjamina Brittena a Petera Pearse a frekventantka londýnského Opera Centre je nositelkou cen z několika mezinárodních pěveckých soutěží, z nichž Award for Advanced Study (South East Arts) jí umožnilo studium u Tita Gobiho v Itálii. Později, v roce 1987, získala v soutěži Tita Gobiho první cenu a navíc „Roncoroni Prize“ v soutěži verdiovských hlasů v Bussetu.

První angažmá přijala 1983 ve Státním divadle v Karlsruhe, kde v krátké době ztvárnila s velkým úspěchem řadu rolí jako Adriana Lecouvreur, Amélie v Maškarním plesu, Alice ve Falstaffovi, Giulietta v Hoffmannových povídkách i Cizí kněžna v Rusalce. Po čtyřech sezonách dala pěvkyně přednost působení na různých evropských scénách bez pevného angažmá. Její repertoár se postupně rozšiřoval o Toscu, Abigail v Nabuccovi, Leonoru v Síle osudu i Fideliovi, Elsu v Lohengrinovi, Janu z Arcu v Panně orleánské, Minii v Děvčeti ze zlatého západu, Sentu v Bludném Holanďanovi, Asterii v Neronovi, Aidu, Císařovnu v Ženě bez stínu, Salome, Turandot, Santuzzu v Sedláku kavalírovi, Fatu Morganu v Lásce ke třem pomerančům, Brünnhildu v tetralogii Prsten Nibelungův, Kundry v Parsifalovi a Isoldu; z českého repertoáru kromě Cizí kněžny nastudovala Jenůfu v Její pastorkyni.

V roce 1986 byla obsazena do titulní role opery Giancarla Menottiho Maria Golovin v německé premiéře díla v divadle v Giessenu, dirigované samotným skladatelem. Mezi umělecké destinace Penelope Thorn se zařadily operní scény v Hannoveru, Saarbrückenu, Zürichu, Düsseldorfu, Freiburgu, Bielefeldu, Mnichově, Berlíně, Brémách, Římě, Nice, Stuttgartu, Mannheimu, Lyonu, Tampere, Barceloně a Praze, účinkovala pod dirigenty Wolfgangem Sawallischem, Albertem Eredem, Junem Märklem, Ralfem Weikertem, Christianem Thielemannem či Richardem Hickoxem.
Role
Turandot (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1995/1996 - Turandot
Fotogalerie
Turandot 15.09.1995 Giancarlo Ruggieri (Kalaf), Anda-Louise Bogza (Liu), Penelope Thorn (Turandot)
Foto: Oldřich Pernica