Christian Friedländer
Životopis
Dánský scénograf. Od roku 1993, kdy debutoval na poli scénického výtvarnictví, vytvořil kolem stovky scénografií pro činohru, operu i balet ve Skandinávii, Německu, Belgii, Rakousku, Švýcarsku a Francii. Spolupracuje s uznávanými divadelními tvůrci jako Katrine Wiedemann, Anders Paulin, Tue Biering, Bille August, Kasper Holten, Jeremy Weller, Alexander Mork Eidem, Frank Castorf a David Marton.

V letech 1998–1999 byl rezidentním scénografem v Městském divadle Malmö. V letech 2004–2007 byl uměleckým ředitelem kodaňského alternativního prostoru Turbinehallerne. V letech 1998–2013 spolupracoval s Královským divadlem v Kodani, kde vytvořil přes tři desítky projektů, včetně inscenace Shakespearova Hamleta (režie A. Mork-Eidem) k otevření nové divadelní scény Skuespilhuset v roce 2008.

Od roku 2012 působí především na mezinárodní činoherní a operní scéně. Pro Norskou operu v Oslo vytvořil scénografie k Mozartově Kouzelné flétně a Humperdinckově Perníkové chaloupce v režii A. Mork-Eidema, s nímž a s dalšími režiséry pravidelně spolupracuje také ve stockholmském Městském divadle. S režisérem D. Martonem vytvořil řadu operních inscenací v Lyonské opeře (R. Strauss: Capriccio, Ch. W. Gluck: Orfeus a Eurydika, H. Berlioz: Faustovo prokletí, W. A. Mozart: Don Giovanni), curyšském Opernhausu (G. B. Pergolesi: Olympiáda) nebo na mnichovské scéně Kammerspiele (V. Bellini: Náměsíčná, W. A. Mozart: Figarova svatba).

Aktualizace: 2021
Inscenátor
Don Giovanni premiéra SEZONA 2021/2022 - Scéna
Fotogalerie
Don Giovanni - 28.08.2021, celková scéna
Foto: Jan Pohribný
Don Giovanni - 28.08.2021, závěrečná scéna
Foto: Jan Pohribný