Johan Kobborg
Životopis
Dánský tanečník a choreograf. Během své kariéry tanečníka působil jako první sólista Královského dánského baletu v Kodani a Královského baletu v Londýně. Hostoval u většiny předních souborů po celém světě (Mariinský balet, Americké baletní divadlo, Balet Velkého divadla v Moskvě, Balet Divadla La Scala, Kanadský národní balet, Čínský národní balet, Bavorský státní balet v Mnichově, Bostonský balet, Vídeňský státní balet, Stuttgartský a Hamburský balet, Sanfranciský balet, Tokijský balet, Kubánský národní balet, aj.).

Věnuje se také choreografii a režii. Vytvořil originální díla pro řadu věhlasných tanečních souborů (Královský balet, Balet Velkého divadla, Královský dánský balet, Curyšský balet, Kanadský národní balet, Sanfranciský balet, Litevský národní balet, Královský novozélandský balet, ad.). Největší uznání získaly jeho choreografie Romeo a Julie, Popelka, Don Quijote, Giselle, La Sylphide, Napoli, Salute a Les Lutins. Jako hlavní choreograf se podílel na filmu režiséra Ralpha Fiennese The White Crow (Bílá vrána, 2018) zachycujícím osudy slavného ruského tanečníka Rudolfa Nurejeva.

Je držitelem četných ocenění jako tanečník i choreograf. Dánská královna Markéta II mu za přínos k umění udělila rytířský Řád Dannebrog.

Aktualizace: 2023
Inscenátor
La Sylphide premiéra SEZONA 2022/2023 - Choreografie
Fotogalerie
La Sylphide - 11.05.2023, snímek ze zkoušky: Johan Kobborg, Piotr Staniszewski
Foto: Sergej Gherciu