Krzysztof Pastor
Životopis
Polský tanečník a choreograf. Narodil se v Gdaňsku, kde také zahájil své taneční vzdělání. Byl sólistou Polského tanečního divadla Conrada Drzewieckého v Poznani, Velkého divadla v Lodži a Baletu Lyonské opery. V roce 1985 nastoupil do Nizozemského národního baletu, kde se záhy začal věnovat choreografické práci. Po ukončení jevištní dráhy působil v letech 1997–1999 jako choreograf ve Washington Ballet, poté v letech 2003–2017 zastával pozici rezidenčního choreografa Nizozemského národního baletu. Tam vytvořil většinu svých původních děl. Téměř 70 svých choreografií uvedl také v Austrálii (The Australian Ballet, West Australian Ballet), Belgii, Kanadě, České republice, Německu, Velké Británii (Scottish Ballet), Hongkongu, Maďarsku, Izraeli, Itálii, Lotyšsku, Litvě, Novém Zélandu, Polsku, Švédsku (Královský švédský balet), Turecku a Spojených státech (Washington Ballet a Joffrey Ballet).

V roce 2009 přijal nabídku Waldemara Dąbrowského, aby se stal šéfem baletu varšavského Velkého divadla – Polské národní opery. Soubor brzy získal uměleckou autonomii a povýšil na Polský národní balet. Pod Pastorovým vedením zahájilo toto těleso nové období dynamického rozvoje posílením svých uměleckých kvalit a obohacením repertoáru o nejlepší světové balety a nová díla polských choreografů. Ve Varšavě uvedl několik svých dřívějších inscenací: Tristan, Kurt Weill, In Light and Shadow, Moving Rooms, Romeo and Juliet, The Tempest, Bolero a Do Not Go Gentle..., ale i nové choreografie: And the Rain Will Pass…, Adagio & Scherzo nebo Casanova in Warsaw. Inscenoval rovněž svou verzi Labutího jezera nebo Concerto in F minor na Chopinovu hudbu. V letech 2011–2020 byl uměleckým šéfem Litevského národního baletu.

Pastor získal choreografická ocenění na Mezinárodní baletní soutěži v Helsinkách a od nizozemské nadace Dansersfonds'79, ale též zvláštní ceny polského ministra kultury a národního dědictví, Svazu polských divadelních umělců a Polské společnosti autorů a skladatelů. Byl vyznamenán zlatou medailí Za zásluhy o kulturu Gloria Artis (2011), důstojnickým křížem Řádu Polonia Restituta (2015) a čestnou zlatou hvězdou litevského ministerstva kultury (2016), Řádem za zásluhy o Litvu (2021). V roce 2017 mu byl udělen titul Vynikající Polák nadací Teraz Polska. V roce 2019 získal jeho Dracula vytvořený pro West Australian Ballet cenu Performing Arts WA Dance Award za nejlepší nové dílo.

Aktualizace: 2023
Je autorem titulů
Moving Rooms (Balet)
Inscenátor
Beyond Vibrations premiéra SEZONA 2023/2024 - Choreografie