Viviane Hagner
Životopis
Pochází z Berlína. Od svého debutu ve 13 letech na společném koncertu Izraelské a Berlínské filharmonie pod vedením Zubina Mehty vystupuje s předními světovými orchestry, včetně Berlínské filharmonie, Bostonské symfonie, Clevelandského orchestru, Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Lipsko Gewandhaus, Mnichovské filharmonie a Londýnské filharmonie, ve spolupráci s dirigenty jako Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, Ricardo Chailly, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Lorin Maazel, Kent Nagano a Pinchas Zukerman.

V roce 2002 uvedla světovou premiéru houslového koncertu Unsuk Chin s Deutsche Sinfonie-Orchester Berlin a Kentem Naganem, později uvedla dílo ve Spojených státech. V roce 2006 představila v premiéře houslový koncert Simona Holta se Symfonickým orchestrem BBC vedeným Jonathanem Nottem. V květnu 2012 byla u vydavatelství Capriccio vydána živá nahrávka houslového koncertu Christiana Josta „TiefenRausch“ pod taktovkou skladatele.

Vystupuje na prestižních scénách včetně Amsterdamského Concertgebouw, Palais des Beaux Arts Brussels a tokijské Suntory Hall, a mezinárodních festivalech včetně Rheingau, Mecklenburg-Vorpommern, Salcburském velikonočním, Marlboro a Ravinie. Se svou sestrou, klavíristkou Nicole Hagnerovou pravidelně provádí recitály. Na svém kontě má nahrávky mj. na značce Hyperion s Vieuxtempsovými houslovými koncerty 4 a 5 a kanadská společnost Analekta vydala nahrávku houslového koncertu Unsuk Chin s Kentem Naganem a Orchestrem Symphonique de Montréal. Její první sólová nahrávka na etiketě Altara obsahuje díla Bartóka, Hartmanna a Bacha.

Věnuje se vzdělávacím aktivitám pro diváky všech věkových kategorií, od mateřských škol po domovy důchodců, a také výuce na mistrovských kurzech. Představuje hudbu školním dětem a podílí se na „Rhapsody in School“, převážně německém projektu, který inicioval klavírista Lars Vogt.

Aktualizace: 2021
Role
Jako by se to všechno stalo včera (Musica non grata) premiéra SEZONA 2021/2022 - Sólo na housle
Fotogalerie
Koncert Jako by se to... (Musica non grata) - 27.10.2021, houslistka Viviane Hagner
Foto: Sergej Gherciu