Silvia Beláková
Životopis
Slovenská tanečnice a choreografka. Narozena v Bratislavě. Absolvovala VŠMU, obor pedagogika moderního tance. Byla členkou Tanečního divadla Bralen (1993–2003), sólistkou Slovenského divadla tance, od roku 2000 spolupracuje s choreografem Jánem Ďurovčíkem. Účinkovala v muzikálech na Slovensku i v Čechách (Někdo to rád horké, Hamlet, Cikáni jdou nebe, Kleopatra, Vlasy, Krysař, Řek Zorba, West Side Story, Romeo a Julie, Malované na skle, Pták Ohnivák, Carmen, Atlantida, Rasputin ad.).

Po ukončení taneční dráhy se věnuje choreografii a pedagogické práci. Vytvořila choreografie pro divadla na Slovensku i v Čechách: Slovenské národní divadlo (Partybre(a)kers, Kouzelná flétna, Pohádka o šťastném konci), Městské divadlo Zlín (Šumař na střeše, Mistr a Markétka, Muž z kraje La Mancha, Limonádový Joe, Kabaret), Divadlo Andreje Bagara v Nitře (Koně se také střílejí, Sweet Charity, Panikáři), Divadlo Bolka Polívky (Kosa, Motýlek), Nová scéna Bratislava (Zimní pohádka, Sluha dvou pánů, Mama Mia ad.), Státní opera Bánská Bystrica (Vévodkyně z Chicaga), Slovenské komorní divadlo v Martině (Bathory – Legenda sa vrací), Radošinské naivní divadlo (Pán Strom) ad.

Uveďme také charitativní projekt Hnízda záchrany a slovenskou premiéru muzikálu Rent (2007) v bratislavském divadle Istropolis. Řadu let spolupracovala s taneční skupinou Credance. V roce 2015 vytvořila choreografii pro představení moderního cirkusu Argolla 5. element, s nímž se zúčastnila turné po Jižní Koreji a Číně, a v roce 2020 představení The journey to the Argolla wonderland pro turné po Kataru a Kuvajtu.

Aktualizace: 2022
Inscenátor
Ples v hotelu Savoy premiéra SEZONA 2022/2023 - Choreografie
Lady Macbeth Mcenského újezdu premiéra SEZONA 2023/2024 - Choreografie