Jordanka Milkova
Životopis
Bulharská mezzosopranistka. Absolvovala studium operního zpěvu na Hudební akademii v rodné Sofii. Poté prošla s vyznamenáním v operním studiu na Univerzitě umění v Bernu a současně přijala klíčové role v Ensembletheater Biel-Solothurn. Následovala angažmá po celé Evropě na operních a koncertních pódiích v Helsinském hudebním centru, Tampere Hall ve Finsku, Tonhalle Zurich, KKL Lucern, Casino Basel, Tonhalle Düsseldorf, Philharmonie Sofia, Národní opera Sofie, Aalto Theater Essen, Theater Basel, Théâtre National du Luxembourg, Teatro Comunale di Ferrara, Teatro Comunale Luciano Pavarotti di Modena, Michajlovského divadlo v Petrohradě, Opernhaus Halle, Augsburg, Freiburg i. Br., Theater am Revier Gelsenkirchen, Theater Lübeck, Stadttheater Bern, Opéra-Théâtre de Metz Métropole a také v Oper im Steinbruch v St. Margarethen v Rakousku a na Murten Classics.

Na operním festivalu v Savonlinně ve Finsku vystupovala tři sezony a oslavila svůj velmi úspěšný wagnerovský debut jako Ortrud s Philippem Auguinem jako dirigentem. Následně v téže roli hostovala také na Hong Kong Arts Festival. Na Internationalen Maifestspielen ve Wiesbadenu zpívala roli Venuše po boku Klause Floriana Vogta jako Tannhäusera. Její široký repertoár zahrnuje role jako Carmen, Dalila, Eboli, Amneris, Ulrica, Marfa, Klytaimnéstra, Čarodějnice, Cizí kněžna, Nicklausse, Ascanio, Skladatel, Annio, Jeníček a také Fenena, Suzuki, Maddalena, Dorabella, Erda a mnoho dalších.

Její koncertní repertoár zahrnuje mimo jiné Verdiho a Mozartovo Requiem, II., III. a VIII. Symfonii Gustava Mahlera, Sedm písní Almy Mahlerové, Stabat Mater Antonína Dvořáka, Symfonii smutných písní Henryka M. Goreckého, Les Nuits d'été od Hectora Berlioze, Poeme de l'amour et de la mer Ernest Chaussona nebo Wesendoncklieder Richarda Wagnera. Několik kritiků v odborném magazínu Opernwelt ji nominovalo jako "nejlepšího nového umělce" za její interpretaci Amneris.

Aktualizace: 2022
Role
Carmen premiéra SEZONA 2021/2022 - Carmen