Klára Oltová
Další používaná jména
Klára Sedláčková-Oltová
Životopis
Pochází z Pardubic, kde odmalička trávila téměř veškerý svůj volný čas v různých zájmových kroužcích. Od první třídy základní školy hrála na klavír a chodila do baletu. Ke hře na klavír a tancování později přidala i dramatický kroužek. Ve čtvrtém ročníku gymnázia rozhodla pro herectví (brněnská JAMU).

Na základě konkurzu, v němž režisérka Hana Burešová hledala představitelku Stelly pro svou inscenaci Velkolepý paroháč, se dostala do Divadla v Dlouhé. Jejím prvním partnerem v profesionálním angažmá byl Karel Roden, který ji provázel i v jejím filmovém debutu (hráli spolu Dívku a Umrlce v Kytici).

V průběhu svého angažmá v Dlouhé vytvořila poměrně širokou škálu velmi rozdílných rolí, zahrála si groteskní postavu kuchařky Catiche (Sýr, sýr!), poraněnou a postiženou Beth v inscenaci Mámení mysli (Sam Shepard), netypickou Rusalku (Kabaret Undine), vražedkyni Charlottu Cordayovou (a další role) v inscenaci Obrazy z Francouzské revoluce. V Soudných sestrách s velkou chutí hraje čarodějku Magrátu Česnekovou, zcela jiným typem role pak byla například Lizaveta Drozdovová z Dostojevského Běsů.
V Národním divadle hostuje v roli Wilhelmovy ženy v inscenaci Spalovač mrtvol ve Stavovském divadle.

Za postavu Kristýny Fialové v Našich furiantech (Divadlo v Dlouhé) získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon GRAND Festivalu smíchu v Pardubicích.

Aktualizace: 2017
Role
Spalovač mrtvol premiéra SEZONA 2016/2017 - Erna, jeho žena (ad.)
Nebezpečné známosti premiéra SEZONA 2022/2023 - Madame de Volanges
Fotogalerie
Spalovač mrtvol - 15.12.2016, L. Polišenská, R. Mácha, M. Pechlát, K. Sedláčková-Oltová
Foto: Hana Smejkalová
Spalovač mrtvol - 15.12.2016, Lucie Polišenská, Klára Sedláčková-Oltová, Martin Pechlát
Foto: Hana Smejkalová
Spalovač mrtvol - 15.12.2016, Radúz Mácha (Milivoj), Klára Sedláčková-Oltová (Erna, v pozadí)
Foto: Hana Smejkalová