Thomas Mika
Životopis
Režisér, scénograf a kostýmní návrhář. Vystudoval operní režii na Hochschule für Musik und Theater v Hamburku. V roce 2006 vytvořil svůj první návrh pro Berlínský státní balet a inscenoval svou první operní produkci Carmen George Bizeta pro Ensemble Escritura Hamburg. Roku 2020 vytvořil adaptaci díla Der Graf von Luxemburg Franze Lehára pro Estonskou národní operu a v roce 2023 inscenoval Čajkovského Jolantu pro Zemské divadlo v Salcburku.

Soustředí především na tanec. Spolupracoval s choreografy moderního tance, jako jsou Alejandro Cerrudo, Martin Chaix, Edward Clug, Dominique Dumais, Marco Goecke, Jack Lister, Trey McIntyre, Sofia Nappi, Juliano Nunes, Kevin O’Day a Jeroen Verbruggen. Co se týče klasického repertoáru, navrhoval scénu a kostýmy pro inscenace Oněgin a Romeo a Julie (John Cranko), Dáma s kaméliemi (Derek Dane), Don Quijote (Alexej Fadějčev, Nina Ananiašvili), Romeo a Julie (Ben van Cauwenbergh), verze Labutího jezera (Thomas Edur, Eno Peci, Sabrina Sadowska).

Spolupracoval s různými soubory jako Balet Pařížské opery, Velké divadlo v Moskvě, Vídeňská státní opera, Německá opera Berlín, Curyšská opera, Stuttgartské státní divadlo, War Memorial Opera House v San Francisku, Wortham Theater Center v Houstonu, Harris Theater for Music and Dance v Chicagu, Velké národní divadlo v Pekingu, Kulturní centrum v Hongkongu, Centrum umění v jihokorejském Soulu, Centrum LG Art v Soulu, Mannheimské národní divadlo, Hannoverská státní opera, Wiesbadenské státní divadlo, Darmstadtské státní divadlo, Aalto-Theater Essen, Musiktheater im Revier v Gelsenkirchen, Maďarská národní opera, Polská národní opera, Estonská národní opera, Novosibirská státní opera a balet, Chorvatská národní opera a Královská opera v Antwerpách a Gentu.

Aktualizace: 2023
Inscenátor
Beyond Vibrations premiéra SEZONA 2023/2024 - Scéna, Kostýmy