Rubén Dubrovsky
Životopis
Dirigent a multiinstrumentalista, pochází z Buenos Aires, žije a působí především ve Vídni. Jako umělecký vedoucí souboru Bach Consort Wien, který spoluzaložil v roce 1999, pravidelně vystupuje ve vídeňském Musikvereinu a Theater an der Wien. Pod jeho vedením byl soubor pozván na významná místa a festivaly, televizní pořady s Bach Consort Wien byly vysílány po celém světě a soubor vydal řadu alb u vydavatelství Sony, Harmonia Mundi, Gramola a ORF. Je rovněž uměleckým ředitelem chicagského souboru Third Coast Baroque, který od svého založení v roce 2016 zaznamenal značný úspěch díky interpretacím děl, jako je Händelovo oratorium Il Trionfo del Tempo e del Disinganno, moteta Gaspara Fernándeze, duchovní hudba vídeňského dvora či Vivaldiho árie s mezzosopranistkou Vivicou Genaux. Jako umělecký ředitel Festivalu Hohe Tauern podporuje setkávání klasické hudby s živou kulturní tradicí lidové hudby.

Od operního debutu v roce 2008 s Vivaldiho Orlandem furiosem v Bonnu se opera stala jedním z pilířů jeho dirigentské činnosti. Specializuje se zejména na Händelova a Mozartova díla. Mezi jeho nejvýznamnější dirigentské počiny v oblasti opery patří první uvedení Monteverdiho Korunovace Poppey v drážďanské Semperoper, moskevská premiéra Händelova Rinalda ve Velkém divadle, inscenace Händelova Julia Caesara v Opernhaus Leipzig a Oper Köln nebo otevření Teatro Martín y Soler ve valencijském Palau de les Arts inscenací opery Martína y Solera L‘Arbore di Diana, kterou následně uvedl i v Theater an der Wien.

Jeho symfonický repertoár sahá od 18. do 21. století a zahrnuje díla klasiků i soudobých tvůrců. Vášnivé vědecké bádání o společných kořenech tradiční jihoamerické hudby a evropské barokní hudby přivedlo k natočení televizního dokumentu Bach to the Roots (2015) a vydání CD Vidala, které bylo nominováno ve dvou kategoriích na Cenu německých hudebních kritiků. Od roku 2023 je šéfdirigentem mnichovského Staatstheater am Gärtnerplatz, kde dirigoval např. Stravinského Život prostopášníka nebo Mozartovu Figarovu svatbu.

Aktualizace: 2024
Inscenátor
Mozartovy narozeniny 2024 premiéra SEZONA 2023/2024 - Dirigent