Peter Kellner
Životopis
Slovenský basbarytonista. Studoval na konzervatoři v Košicích u M. Adamenka, na Mozarteu v Salcburku u B. Bakowa a bakalářské studium absolvoval u A. Sola na Kunstuniversität Graz. V sezoně 2018/2019 se stal členem souboru Vídeňské státní opery. V sezoně 2022/2023 se vrátil do Královské opery Covent Garden v Londýně jako Papageno a debutoval v MET jako Colline. V jeho mateřském souboru ve Vídni ho můžete vidět jako Masetta v inscenaci Dona Giovanniho (dirigent: Philippe Jordan), jako Figara ve Figarově svatbě a jako Basilia v Lazebníku sevillském.

Dalšími vrcholy byly Colline v Londýně, Theseus ve Snu noci svatojánské pod taktovkou Simone Young, Skotský král v Ariodante a Leporello v Donu Giovannim ve Vídeňské státní opeře a Brander ve Faustově prokletí na Salcburském festivalu. Kromě toho koncertoval v Seville, Praze, Krasnojarsku a na Mallorce. Debutoval ve Vídeňské státní opeře jako Panthée v Berliozových Trójanech, v londýnské Královské opeře jako Ratcliffe (Billy Budd), na festivalu v Glyndebourne a ve vídeňské Volksoper jako Figaro (Figarova svatba). Debutoval také jako Papageno (Kouzelná flétna) v Teatro de la Maestranza v Seville a v Teatro Lirico Giuseppe Verdi v Terstu. Mezi jeho další debuty patří Sarastro (Kouzelná flétna) ve Stadttheater Klagenfurt, titulní roli v Händelově Herkulovi ve Staatstheater Oldenburg, Colase (Bastien a Bastienka) na operním festivalu v Macau, Guvernér (Hrabě Ory) na festivalu v Klosterneuburgu, Dulcamara (Nápoj lásky) ve Staatstheater Banská Bystrica a Sciarrone a Žalářník (Tosca) s Královskou liverpoolskou filharmonií. Ve Slovenském národním divadle v Bratislavě zpíval poprvé Collina (Bohéma) a Leporella (Don Giovanni).

V roce 2013 se představil jako Osmin v Únosu ze serailu pro děti a ve Verdiho Donu Carlovi pod taktovkou Antonia Pappana na Salcburském festivalu. Během svého působení v souboru Oper Graz (2015/2016–2017/2018) ztvárnil role jako Osmin (Únos ze serailu), Basilio (Lazebník sevillský), Doktor Grenvil (Traviata), Bratr Laurent (Romeo a Julie), Colline (Bohéma), Lord Sidney (Cesta do Remeše) a titulní roli Mozartovy Figarovy svatby.

Získal Independent Opera Fellowship na soutěži Wigmore Hall Song Competition, druhou cenu a cenu publika na Mezinárodní Mozartově soutěži v Salcburku a první cenu na Mezinárodní soutěži Ferruccia Tagliaviniho v Deutschlandsbergu. Spolupracoval s dirigenty, jako jsou Sir Antonio Pappano, Vasilij Petrenko, Adam Fischer, Marco Armiliato, Ivor Bolton, Friedrich Haider, a s orchestry, jako jsou Vídeňská filharmonie, Camerata Salzburg, Královská liverpoolská filharmonie, Bamberští symfonikové, Pražská komorní filharmonie a Štýrský filharmonický orchestr.

Aktualizace: 2024
Role
Rusalka premiéra SEZONA 2023/2024 - Vodník
Smetana Gala premiéra SEZONA 2023/2024 - Bonifác, Chrudoš, Rarach, Bonifác