Andrew Staples
Životopis
Host opery Národního divadla.
Jako zpěvák začínal ve sboru Katedrály sv. Pavla v Londýně. Získal stipendia ke studiu na King’s College Cambridge, kde byl členem tamního proslulého pěveckého sboru, a ke studiu na Royal College of Music; následně zahájil studium zpěvu na Benjamin Britten International Opera School u Rylanda Daviese.
Na operní scéně se představil např. jako Aret (Haydn: Filemon a Baucis) na Haydnově festivalu v Eistenstadtu v roce 2003 pod taktovkou Trevora Pinnocka. Dále nastudoval pod vedením Laurence Cummingse roli Haliata (Händel: Sosarme) pro Royal College of Music a London Händel Festival, Dona Ottavia (Mozart: Don Giovanni) s dirigentem Andrewem Parrottem a London Mozart Players, Nencia (Haydn: L’infedelta delusa / Nevěra se nevyplácí) pro English Touring Opera, roli Vypravěče (Britten: Zneuctění Lukrécie), Ferranda (Mozart: Così fan tutte) ad.
V roli Jacquina (Beethoven: Fidelio) debutoval na scéně Royal Opera House Covent Garden v Londýně a dále zde vystoupil jako První ozbrojenec v Mozartově Kouzelné flétně. K dalším jeho pohostinským vystoupením patří debut v roli Tamina (Kouzelná flétna) v Opera Holland Park, role Narrabotha (R. Strauss: Salome) v Covent Garden a role Belfioreho v Mozartově Zahradnici z lásky v režii Ursel a Karl-Ernsta Herrmannových v Národním divadle v Praze (říjen 2008).
Andrew Staples se hojně věnuje koncertní činnosti. Z jeho repertoáru lze uvést Schumannovo oratorium Ráj a Peri, Brittenovu Serenádu pro tenor, smyčce a lesní roh, ve které zpíval se Švédským komorním orchestrem a Mozartovo Requiem se Skotským komorním orchestrem pod taktovkou Andrewa Manze. Spolupracoval s dirigenty Sirem Simonem Rattlem, Danielem Hardingem a Robinem Ticciatim.
Aktualizace: květen 2008
Role
La finta giardiniera – Zahradnice z lásky premiéra SEZONA 2008/2009 - Belfiore
Fotogalerie
La finta giardiniera - 25.10.2008, Andrew Staples (Belfiore)
Foto: Hana Smejkalová
La finta giardiniera - 25.10.2008, Andrew Staples (Belfiore), Marie Fajtová (Arminda)
Foto: Hana Smejkalová
La finta giardiniera - 25.10.2008, Andrew Staples, Adam Plachetka, Simona Houda-Šaturová
Foto: Hana Smejkalová
La finta giardiniera - 25.10.2008, Andrew Staples, Mireille Mossé, Jeffrey Frances
Foto: Hana Smejkalová
La finta giardiniera - 25.10.2008, Andrew Staples, Simona Houda-Šaturová, Jeffrey Francis
Foto: Hana Smejkalová
La finta giardiniera - 25.10.2008, Francis, Kněžíková, Houda-Šaturová, Staples, Laabs, Fajtová
Foto: Hana Smejkalová
La finta giardiniera - 25.10.2008, Marie Fajtová (Arminda), Andrew Staples (Belfiore)
Foto: Hana Smejkalová
La finta giardiniera - 25.10.2008, Mossé, Laabs, Kněžíková, Staples, Šaturová, Fajtová, Plachetka
Foto: Hana Smejkalová