Michaela Šrůmová
Životopis
Narodila se v Praze a vystudovala sólový zpěv na Pražské státní konzervatoři pod vedením Olgy Jirákové. Během studia absolvovala Letní mistrovské interpretační kurzy staré hudby ve Valticích na Moravě u britského prof. Jamese Griffise. Po studiích se zúčastnila Mezinárodní pěvecké soutěže Emy Destinnové v Českých Budějovicích. V rámci Maratonu soudobé hudby v Praze uvedla minimalistickou skladbu z tvorby Steeva Reicha – Tehillim. Úspěšně hostovala v Divadle J. K. Tyla v Plzni v nastudování opery O. Nikolaie Veselé paničky windsorské v roli Anny. Stala se pravidelným hostem koncertního jednatelství FOK, s nímž se mimo jiné zúčastnila live nahrávky obnovené české premiéry Gluckovy opery Ezio v roli Císaře Valentiniána.

Na základě pozvání Egyptian Philharmonic Chamber Orchestra vystoupila na slavnostním Novoročním koncertu v Káhiře s výběrem ze slavných vídeňských operet z tvorby Lehára, Kálmána a Strausse. Pravidelně vystupuje na renomovaných hudebních festivalech ve Znojmě, Třebíči, Brně, Náměšti nad Oslavou a Ostravě (Svatováclavský festival), na nichž se představila v operách Don Giovanni, Il Mondo della Luna (Haydn), King Artur (Purcell), Motezuma (Mysliveček) a oratoriích Juda Makabejský, Mesiáš, Stvoření, Vespere aj.

Ve spolupráci s tanečním souborem Hradišťan, Zlínskou Filharmonií a The Czech Ensemble Baroque Orchestra přijala účast na projektech Kytice – B. Martinů a Česká mše vánoční – J. J. Ryba. Věnuje se spolupráci s Filmovým symfonickým orchestrem a Filmovým studiem Barrandov na tuzemských i zahraničních produkcích filmové a počítačové hudby. Spolupracovala též s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Capellou da Camera a Talichovým komorním orchestrem v rámci jeho abonentního cyklu a na závěrečném koncertu hudebního festivalu ve francouzském Bergeracu.

Od 1. 3. 2007 do 30. 9. 2014 působila jako členka Sboru Národního divadla v Praze a vystupovala též sólově jako Jano (Její pastorkyňa), První Kréťanka (Idomeneo), Fekluša (Káťa Kabanová), Kuchtík (Rusalka), Chocholka (Příhody lišky Bystroušky).

Aktualizace: 2017
Role
Její pastorkyňa premiéra SEZONA 2005/2006 - Jano
Radúz a Mahulena premiéra SEZONA 2008/2009 - Soprán
Rusalka premiéra SEZONA 2008/2009 - Kuchtík
Adventní koncert premiéra SEZONA 2009/2010 - Soprán
Idomeneo premiéra SEZONA 2009/2010 - První Kréťanka
Káťa Kabanová premiéra SEZONA 2009/2010 - Fekluša
Gloriana premiéra SEZONA 2011/2012 - Dvorní dáma
Příhody lišky Bystroušky premiéra SEZONA 2013/2014 - Chocholka
Fotogalerie
Káťa Kabanová-26.06.2010, Ch.Vasileva, E.Urbanová, V.Prolat, L.Šmídová, M.Šrůmová, L,Vele
Foto: Hana Smejkalová