Matthias Hölle
Životopis
Host opery Národního divadla
KS Matthias Hölle patří k předním basistům mezinárodní scény posledních desetiletí. Narodil se v německém Rottweilu, nejprve studoval na Staatliche Hochschule für Musik ve Stuttgartu a potom na Hochschule für Musik v Kolíně. Do roku 1987 byl členem Opery Kolín, následně přijal angažmá v Staatstheater Stuttgart. Záhy vystupoval ve všech velkých evropských operních a koncertních domech. V nedávných letech účinkoval také v newyorské Metropolitní opeře, v Chicagu, Santiagu a Tel Avivu (tam rovněž při premiéře skladeb Karlheinze Stockhausena), byl hostem festivalů v Ludwigsburku, Salcburku nebo Maggio Musicale di Firenze. Party Wagnerových oper interpretoval téměř po celém světě a od roku 1981 byl stálým hostem Bayreuthského festivalu.
Nejnovějšími úspěšnými angažmá byly: titulní role Massenetova Dona Quichotta v Opera Kolín; Fidelio v Teatro Carlo Felice v Janově, na Beethovenově festivalu ve Varšavě a na japonském turné Salcburského velikonočního festivalu za řízení Simona Rattla; Parsifal v koncertním provedení s Philadelphia Orchestra pod taktovkou Christopha Eschenbacha a na jevištích Teatro de la Fenice v Benátkách a Deutsche Oper am Rhein. Dalšími byly inscenace Kouzelné flétny v Parmě, Benátkách a Neapoli, Doktora Fausta ve Stuttgartu a v Seville a světová premiéra opery Das Märchen Emmanuela Nunese v Lisabonu.
Spolupracoval s řadou slavných dirigentů, jako jsou James Levine, Daniel Barenboim, Sergiu Celibidache, Marek Janowski, Sir Neville Marriner, Riccardo Muti, Zubin Mehta, Bernard Haitink, Sir Georg Solti, Horst Stein, Claus Peter Flor, John Fiore, Riccardo Chailly a Christian Thielemann. Své role studoval s režiséry, jako jsou Michael Hampe, Harry Kupfer, August Everding, Sir Peter Hall, Götz Friedrich, Willy Decker, Jean-Pierre Ponnelle, Luca Ronconi, Jonathan Miller, Hans Neuenfels.
Podílel se na nahrávkách např. Parsifala (Gurnemanz, D. Barenboim/TELDEC), Čarostřelce (Poustevník, M. Janowski/BMG), Fidelia (Rocco, Sir C. Davis/BMG) a Mendelssohn-Bartholdyho První Valpuržiny noci (C. P. Flor/BMG).
Aktualizace: únor 2011
Role
Parsifal premiéra SEZONA 2010/2011 - Gurnemanz