Konstantin Fjodorovič Juon
Životopis
Ruský malíř, divadelní výtvarník a teoretik umění (1875–1958). Narodil se v Moskvě ve švýcarsko-německé rodině. V letech 1892–1898 vystudoval Moskevskou školu malířství, sochařství a architektury. Po dokončení studia v roce 1898 dva roky působil v dílně ruského umělce Valentina Serova. Poté založil vlastní studio, kde sám vyučoval malbě. V roce 1903 se Juon stal jedním z organizátorů a zakladatelů Svazu ruských umělců a zúčastnil se také výstavy "Svět umění".

Od roku 1907 působil v oblasti divadelní scény, navrhoval a realizoval stovky divadelních scén, ale také kostýmy a rekvizity. Souběžně stále maloval. Celoživotní inspirací se mu stala Trojicko-sergijevská lavra, jedno z duchovních center Rusi a pozdějšího Ruska. Jí věnoval desítky krajinomalebných, ale i duchovně laděných obrazů a maleb.

V poválečných letech (1948–1950) pracoval jako ředitel Výzkumného ústavu teorie a dějin výtvarných umění Akademie věd. V letech 1952–1955 byl pedagogem na Moskevském statním akademickém uměleckém učilišti V. I. Surikova, působil také na dalších umělecko-vzdělávacích institucích. Po roce 1957 byl tajemníkem unie výtvarných umělců SSSR.
Spolupráce na inscenacích