Robert Kružík
Životopis
Dirigent a violoncellista, narozen 1990 v Brně. Od šesti let navštěvoval soukromé hodiny violoncella u Bedřicha Havlíka. Ve studiu pak pokračoval na brněnské konzervatoři, kde se kromě hry na violoncello pod vedením Miroslava Zichy zapsal také na obor dirigování. Své předcházející dirigentské zkušenosti, získané soukromě u Evžena Holiše, rozvíjel na konzervatoři ve třídě Stanislava Kummera. Na Akademii múzických umění v Praze vystudoval taktéž oba obory: dirigování (Leoš Svárovský, Charles Olivieri-Munroe, Lubomír Mátl) a hru na violoncello u Miroslava Petráše. V akademickém roce 2012/2013 navštěvoval Zürcher Hochschule der Künste ve Švýcarsku. Svůj talent prokázal v mnoha violoncellových soutěžích: Pražské jaro, Soutěž Nadace Bohuslava Martinů, Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně aj.

Se stejnou aktivitou jako violoncellu se věnuje i dirigování. Ještě za dob studia na konzervatoři v Brně rozvíjel své dirigentské schopnosti jako hlavní dirigent Komorního orchestru města Blanska a Helfertova orchestrálního sdružení v Brně. S příchodem na AMU v Praze dostal nabídku stát se šéfdirigentem Kolínské filharmonie, kde působil čtyři sezony. Pravidelně spolupracuje s mnoha českými orchestry: Filharmonie Brno, PKF – Prague Philharmonia, Janáčkova filharmonie Ostrava, Pražský komorní orchestr, Ensemble Opera Diversa a Jihočeská komorní filharmonie. S Janáčkovou operou NdB spolupracoval od roku 2014 jako asistent dirigenta na inscenacích oper Maria di Rohan, Věc Makropulos, Hry o Marii a Tosca a jako druhý dirigent na inscenaci opery Hubička.

Od ledna 2016 je již stálým dirigentem Janáčkovy opery NdB. Od září 2016 je taktéž dirigentem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, od sezony 2018/2019 je stálým hostujícím dirigentem Filharmonie Brno. V roce 2020 obdržel Cenu Jiřího Bělohlávka.

Aktualizace: 2020
Inscenátor
La traviata premiéra SEZONA 1997/1998 - Dirigent
Jakobín premiéra SEZONA 2011/2012 - Dirigent
Hrabě Ory (Národní divadlo Brno) premiéra SEZONA 2017/2018 - Dirigent