Slávka Zámečníková
Životopis
Slovenská sopranistka, je absolventkou Konzervatoře v Bratislavě z třídy Boženy Ferancové a od roku 2014 studuje na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně u Anny Samuil. Zúčastnila se mistrovských kurzů u pedagogů jako KS Anna Tomowa-Sintow, Francisco Araiza, Deborah Polaski, Thomas Quasthoff, Luciana D´Intino a KS Julia Várady. Je členkou Operního studia berlínské Státní opery pod vedením Daniela Barenboima, kde se představila jako 1. dáma (Kouzelná flétna), Flora Bervoix (La traviata) a Miss Jessel (Utahování šroubu).
Je laureátkou vícero mezinárodních soutěží, jako např. Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde stejně jako na Mezinárodní soutěži M. Schneidera Trnavského a Mezinárodní soutěži Iuventus Canti ve Vráblích získala 1. cenu a další speciální ocenění, v Karlových Varech včetně Ceny Opery Národní divadla. Na vídeňské Mezinárodní soutěži Otto Edelmanna získala 3. cenu, Cenu publika a Cenu Daeugu Opera House v Koreji. V Itálii se stala finalistkou soutěže Concorso lirico internationale di Portofino, kde získala ocenění Evy-Marie Wieser. Také se po úzkém výběru mohla zúčastnit soutěže Queen Sonja v norském Oslu a soutěže Klaudia Taev v Estonsku.
Na operních jevištích se představila jako Musetta (La boheme), Pamina (Kouzelná flétna), Paní Fluth (Veselé paničky windsorské), Hraběnka (Figarova svatba) a Woglinde (Zlato Rýna). V létě 2017 vysoupila na německém festivalu Rheingau Musik Festival spolu se Sinfoniettou Cracovia a v ruském Soči se představila s Mozartovým Requiem. Na podzim 2017 vystoupila v berlínském Konzerthausu a v Gruzínském národním divadle.
Představila se na koncertních pódiích v Brazílii, Austrálii, Číne, Jižní Koreji, Francii, Monaku, Itálii či Rusku a spolupracovala s orchestry jako např. Kammerorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini di Parma či Schloss Schönbrunn Orchester. Je taktéž stipendistkou Liz Mohn Kultur- und Musikstiftung, Junge Musiker Stiftung a Deutschlandstipendium.V Opeře Národního divadla debutovala v červnu 2018 jako Sophie (Massenet: Werther).
Aktualizace: září 2018
Role
Werther premiéra SEZONA 2017/2018 - Sophie
Smetana Gala premiéra SEZONA 2023/2024 - Mařenka, Barče
Fotogalerie
Werther - 07.06.2018, Jiří Rajniš ml., Peter Berger, Slávka Zámečníková, Štěpánka Pučálková
Foto: Hana Smejkalová
Werther - 07.06.2018, Peter Berger (Werther, uprostřed), Slávka Zámečníková (Sophie, vpravo)
Foto: Hana Smejkalová
Werther - 07.06.2018, Slávka Zámečníková (Sophie), členové Kühnova dětského sboru
Foto: Patrik Borecký
Werther - 07.06.2018, Slávka Zámečníková (Sophie), Jiří Rajniš ml. (Albert)
Foto: Hana Smejkalová
Werther - 07.06.2018, Š. Pučálková, S. Zámečníková, P. Berger, členové Kühnova dětského sboru
Foto: Patrik Borecký
Werther - 07.06.2018, Štěpánka Pučálková (Charlotte), Slávka Zámečníková (Sophie)
Foto: Hana Smejkalová