Carol Byers
Životopis
Americká sopranistka, absolventka proslulé Indiana University School of Music v Bloomingtonu, zahájila svou dráhu v Evropě ve Vídni, kde si úspěšnou účastí na mezinárodní pěvecké soutěži Belvedere zajistila smlouvu s Vídeňskou komorní operou. Tam ji čekaly první partie v operách Figarova svatba (Hraběnka), La traviata (Violetta), v Rossiniho opeře Torvaldo e Dorliska nebo v Nikolaiových Veselých ženách windsorských; z moderní tvorby nastudovala úlohy v dílech Viktora Ullmanna a Luciana Chaillyho. Brzy nato začala její spolupráce se Státní operou Praha a Slovenským národním divadlem v Bratislavě – Verdiho hrdinky Amélie v Maškarním plesu, Leonora v Síle osudu a Desdemona v Otellovi, titulní role v Pucciniho operách Madama Butterfly a Tosca i její wagnerovský debut coby Venuše v Tannhäuserovi. Další kariéra pěvkyně se odvíjela na scénách v Německu, Itálii, Francii, Španělsku, Dánsku, Egyptě, Turecku i v USA. Ke zlomovým okamžikům své kariéry zařadila debut v milánské La Scale v roli Barvířky ve Straussově Ženě bez stínu s dirigentem Giuseppem Sinopolim, Leonoru ve Fideliovi v Accademia Nazionale Santa Cecilia v Římě pod taktovkou Myung-whun Chunga nebo titulní roli Aidy v amfiteátru v tureckém Aspendos před 13.000 diváky. Dále zpívala např. Sentu v Bludném Holanďanovi, titulní Weberovu Euryantu, Pucciniho Turandot, Straussovu Salome, Verdiho Abigail v Nabuccovi a Leonoru v Trubadúrovi.
Carol Byers se stala vyhledávanou koncertní pěvkyní, kromě účinkování ve velkých vokálně-symfonických dílech jako Verdiho Requiem, Beethovenova 9. symfonie nebo Mahlerova 2. symfonie vystupovala na koncertech z Verdiho a Pucciniho árií, na program svých koncertů zařazovala mj. části z Wagnerovy opery Tristan a Isolda, závěrečný zpěv Salome nebo Pět písní na slova Mathildy Wesendockové.
Kromě provozování vlastního pěveckého studia ve Vídni je Carol Byers často zvána k pořádání mistrovských kursů a je jedním ze zakládajících členů mezinárodní nadace Kristin Lewisové na podporu mladých talentovaných umělců. Její celoživotní láska a vztah ke zvířatům ji vedly v roce 2006 k založení mezinárodního sdružení Animal Care Austria se sídlem ve Vídni, jehož cílem je přispívat pomocí projektů v šesti zemích světa k ochraně zvířat.
Role
Madama Butterfly (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1992/1992 - Madama Butterfly (Cio-Cio-San)
Otello (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1992/1992 - Desdemona
Tosca (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1992/1992 - Floria Tosca
Maškarní ples (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1992/1993 - Amélie
Tannhäuser (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1992/1993 - Venuše