Gabriela Tardonová
Další používaná jména
Gabriela Piszkaliková
Životopis
Gabriela Tardonová (rozená Piszkaliková) pochází z Karviné. V pěti letech se stala členkou výběrového souboru Permoník, s nímž absolvovala množství tuzemských i zahraničních zájezdů. V roce 1998 promovala na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity v oboru sbormistrovství. Po dobu studií pracovala jako asistentka sbormistryně souboru Permoník. Od roku 1998 studovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně ve třídě Rostislava Hališky a Lubomíra Mátla. Po dobu studia na JAMU pravidelně spolupracovala s Janáčkovým akademickým orchestrem a vedla Komorní orchestr města Blanska.
Spolupracuje též s Moravskou filharmonií Olomouc, Janáčkovou filharmonií Ostrava a Státní filharmonií Brno. V roce 2002 se zúčastnila soutěžních dirigentských kurzů v Ostravě pod vedením Zsolta Nagye a stala se jejich vítězkou. V roce 2003–4 studovala v rakouském Grazu na Universität für Musik und darstellende Kunst v dirigentské třídě Prof. Martina Siegharta. V rámci tohoto stipendijního pobytu byla vybrána k aktivní účasti mezinárodního festivalu International Week konaném v Grazu, kde spolupracovala s univerzitním symfonickým orchestrem. V komorní opeře JAMU nastudovala a v Národním divadle premiérovala Žirafí operu Markéty Dvořákové. Dále pak dvě opery Josefa Berga Snídaně na hradě Šlankenvaldě a Eufrides před branami Tymén.
V roce 2004 promovala na JAMU. V červnu téhož roku provedla na festivalu Forfest v Kroměříži premiéru skladby Dor pro akordeon a orchestr norského skladatele Henrika Sandeho.
Inscenátor
MrTVÁ? premiéra SEZONA 2004/2005 - Dirigent
Mluvící dobytek (Ensemble Opera Diversa, Brno) premiéra SEZONA 2012/2013 - Dirigent