Katarína Jorda Kramolišová
Další používaná jména
Katarína Jorda
Životopis
Host opery Národního divadla.
Zpěv vystudovala na konzervatoři v Bratislavě pod vedením prof. Ruženy Illenbergerové a v letech 1989-93 u prof. Evy Blahové na hudební fakultě Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Svá pěvecká studia dovršila v roce 1993 na Prague Mozart Academy v Dobříši.
V současné době je sólistkou operního souboru Slezského divadla v Opavě. Jako host se představila na scénách Slovenského národního divadla v Bratislavě, Divadla J. G. Tajovského v Banské Bystrici, Státního divadla v Košicích, Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, Národního divadla v Brně i Národního divadla v Praze. Na svém repertoáru má dlouhou řadu rolí svého oboru, mezi které patří z italských oper Belliniho Norma, za kterou získala cenu Thálie 2004, dále Donizettiho Norina (Don Pasquale) a Lucie z Lammermooru, Verdiho Amélie (Loupežníci), za kterou obdržela cenu Libuška na festivalu Opera 2003, dále Gilda (Rigoletto) nebo Alice Ford (Falstaff), z Mozartových oper pak Donna Anna (Don Giovanni), Zuzanka (Figarova svatba) a Královna noci (Kouzelná flétna). Z českého repertoáru to jsou Dvořákovy role Julie (Jakobín) a Rusalky, Smetanovy Milady (Dalibor) a Mařenky (Prodaná nevěsta) nebo Martinů Mariken z Nimégue (Hry o Marii) a Kolombíny (Divadlo za branou). V Praze se v poslední době představila v rámci hostování opavského souboru v hlavní roli japonské opery Yuzuru skladatele Ikumi Dana nastudované v japonském originále.
Patří i k vyhledávaným interpretkám koncertního repertoáru, měla příležitost představit se na koncertních pódiích v Německu, Belgii, Rakousku, Španělsku a Slovensku.
Aktualizace: leden 2008
Role
Yuzuru (Júzuru) (Slezské divadlo Opava) premiéra SEZONA 2007/2008 - Tsu (Cú)
Lucie z Lammermooru (Slezské divadlo Opava) premiéra SEZONA 2008/2009 - Lucie
Její pastorkyňa (Slezské divadlo Opava) premiéra SEZONA 2014/2015 - Kostelnička Buryjovka
Macbeth (Slezské divadlo Opava) premiéra SEZONA 2017/2018 - Lady Macbeth
Medea (Divadlo J. K. Tyla Plzeň) premiéra SEZONA 2017/2018 - Medea