Adriana Kučerová
Životopis
Host opery Národního divadla.
Tato půvabná pěvkyně studovala zpěv na konzervatoři a Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a později na Conservatoire National Supérieur de Musique et de danse v Lyonu. Je laureátkou například European Music Prize for Youth v Hamburku (2001), Internationale Sommer Akademie Prag-Wien-Budapest 2002 a vítězkou prestižní soutěže International Hans Gabor Belvedere Singing Competition ve Vídni z roku 2005. Na jevišti Slovenského národního divadla ztvárnila Morganu v Händlově Alcině, První žínku v Dvořákově Rusalce a Adinu v Donizettiho opeře Nápoj lásky. V roce 2006 debutovala jako Serpetta na Mozartwoche Salzburg a na Salzburger Festspiele v Mozartově opeře Zahradnice z lásky pod taktovkou Sira Ivora Boltona. Záznam této inscenace vydala na DVD firma Deutsche Grammophon. V milánské La Scale vystoupila v Purcellově opeře Dido a Aeneas s dirigentem Sirem Christopherem Hogwoodem. V Bayerische Staatsoper v Mnichově úspěšně vytvořila postavu Sophie v inscenaci Massenetova Werthera. V roce 2007 nastudovala v Theater an der Wien Ninettu v Mozartově opeře La finta semplice v hudebním nastudování Fabia Luisiho.
V sezoně 2007/2008 debutovala v Glyndebourne Touring Opera jako Adina (Nápoj lásky) a v pařížské Opéra-Bastille ve Wagnerově Parsifalovi jako jedna z Klingsorových kouzelných dívek. Na festivalu v Glyndebourne s úspěchem vystoupila v létě 2008 v titulní roli Gretel v Humperdinckově opeře Perníková chaloupka.
V listopadu 2008 bude účinkovat v inscenaci Stravinského opery Život prostopášníka jako Anne Truelove v Theater an der Wien v hudebním nastudování Nicolause Harnoncourta a v režii Martina Kušeje. Dále má před sebou vystoupení ve Wertherovi v Ženevě, Mnichově a Paříži. V Glyndebourne nastuduje novou inscenaci Verdiho Falstaffa.
Zpívala na koncertech ve Velké Británii, Polsku, Belgii a Nizození. V roce 2006 měla písňový recitál v Paříži a v Salcburku. Ve stejném roce zpívala na festivalu v Ravenně pod taktovkou Riccarda Mutiho Mozartovy Vesperae solennes de confessore a Exsultate jubilate. V roce 2007 vystoupila na koncertech v Salcburku s dirigentem Sylvainem Cambrelingem, dále v Mnichově a Janově. V roce 2008 se představila sólovým koncertem na Pražském jaru.
Aktualizace: září 2008
Role
Peter Grimes (SND Bratislava) premiéra SEZONA 2005/2006 - První neteř
Mozartovy narozeniny 2009 premiéra SEZONA 2008/2009 - Soprán
Stabat Mater premiéra SEZONA 2012/2013 - Soprán
La traviata (Slovenské národné divadlo) premiéra SEZONA 2021/2022 - Violetta Valéry
Smetana Gala premiéra SEZONA 2023/2024 - Karolina