Marie (Maja) Štípková
Životopis
Herečka. Narodila se v roce 1986 v Českém Těšíně. Odmala se věnovala hudbě, díky čemuž ovládá hru na všechny druhy zobcových fléten a na altsaxofon (během studia na střední škole hrála v saxofonovém kvartetu). Ve třinácti letech začala navštěvovat dramatický kroužek při ZUŠ v Českém Těšíně a pár měsíců na to se shodou náhod ocitla na prknech Těšínského divadla. S ním externě spolupracovala až do své maturity. Následně byla přijata na DAMU (obor činoherní herectví) a na Právnickou fakultu UK. Nakonec však dala přednost studiu dramatického umění.
V průběhu studia hostovala v absolventských inscenacích starších ročníků (J. Havelka a kol.: Velmi společenské tance; T. Stoppard: Na flámu). Získala cenu Jiřího Adamíry a Valtra Tauba. DAMU absolvovala v roce 2010 rolí Arkadinové v inscenaci Racek (A. P. Čechov).
Po ukončení studia působila dva roky na volné noze. Spolupracovala například s Divadlem Minor, Novou scénou Národního divadla, Švandovým divadlem na Smíchově, Meetfactory či s uskupením Kašpárek v rohlíku. Od roku 2013 je ve stálém angažmá v Městském divadle Kladno, kde ztvárnila mnoho rolí (např. Jentl v dramatizaci stejnojmenného románu I. B. Singera nebo Géša ve Fassbinderově Brémské svobodě). Je členkou divadelních skupin BodyVoiceBand a Geisslers Hofcomoedianten. V roce 2014 účinkovala v inscenaci Mnoho povyku pro nic (režie J. Menzel) na Letních Shakespearovských slavnostech.
Jako host Činohry Národního divadla nastudovala role v inscenacích Elfride Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila manžela (2010) a v dramatizaci románu Jane Austenové Pýcha a předsudek (2016).
Televizní diváci ji znají například z filmů Chyťte doktora! (M. Dolenský) a Anglické jahody (V. Drha), objevila se také v epizodní roli v seriálu Kriminálka Anděl.
Za roli Géši Gottfriedové v Brémské svobodě (Městské divadlo Kladno) získala Cenu divadelní kritiky za rok 2015.

Aktualizace: březen 2017
Role
Co se stalo, když Nora opustila manžela premiéra SEZONA 2009/2010 - Eva
Třicátá Marinina láska (Divadelní studio Továrna) premiéra SEZONA 2010/2011 - Dále hrají
Úl (A Studio Rubín, Praha) premiéra SEZONA 2010/2011 - Sbor
Cesta kolem světa... za absolutní tmy (Damúza) premiéra SEZONA 2011/2012 - Hrají
Pýcha a předsudek premiéra SEZONA 2016/2017 - Charlotta
Faust komplet Faust premiéra SEZONA 2018/2019 - Účastník čtení
Fotogalerie
Pýcha a předsudek - 24.11.2016, Marie Štípková (Charlotta), Filip Rajmont (Collins)
Foto: Patrik Borecký