Václav Čížek
Životopis
Václav Čížek studoval zpěv na Církevní konzervatoři v Opavě. Ve studiích pokračoval na JAMU v Brně u Zdeňka Šmukaře, kde v rámci Komorní opery provedl role Paolina v Cimarosiho Il matrimonio segretto a Lenského v Čajkovského Evženu Oněginovi, a poté na Univerzitě v Ostravě ve třídě Alexandra Vovka, kde ztvárnil role Rinuccia v Pucciniho Gianni Schicchi a Dona Ottavia v Mozartově Donu Giovannim. Jako sólista a člen vokálních ansámblů pravidelně spolupracuje s orchestry Collegium 1704, Musica Florea, Ensemble Inégal, Czech Ensemble Baroque nebo nebo Hof Musici a s dirigenty, jako jsou Václav Luks, Hans-Christoph Rademan, Vojtěch Spurný, Roman Válek, Adam Viktora, Marek Štryncl či Michal Klauza.
Je pravidelně zván na prestižní festivaly a na koncertní a operní pódia ve Francii (Opéra Royal de Versailles, Théâtre de Caen, Opéra de Dijon, Festival de La Chaise–Dieu), v Beneluxu (Festival Oude Muziek Utrecht, Bozar v Bruselu, Musica Antiqua Brugge), v Německu (Bachfest Stuttgart, Tage Alter Musik Regensburg), Rakousku (Konzerthaus Wien), Polsku (Chopin Festival Warszawa, Festival Muzyki Polskiej Krakow) a České republice (Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Svatováclavský hudební festival).
Podílel se na řadě nahrávek především s díly J. D. Zelenky (Responsoria pro hebdomada sancta, Sanctus et Agnus Dei, Missa Omnium Sanctorum, Missa Sanctissimae Trinitatis, Missa Paschalis) a J. S. Bacha (Mše h moll) s orchestry Collegium 1704 a Ensemble Inégal.

Aktualizace: červen 2016
Role
Olimpiade premiéra SEZONA 2012/2013 - Aminta, Strážce osudu
Three Tales premiéra SEZONA 2016/2017 - Tenor 2
Fotogalerie
Olimpiade - 02.05.2013 J. Březina (Aminta), S. Harmsen (Argene), V. Čížek (Strážce osudu)
Foto: Hana Smejkalová
Olimpiade - 02.05.2013 V. Čížek, J. Mikušek, T. Král, A.Hellerová, S. Houda-Šaturová
Foto: Hana Smejkalová
Three Tales - 03.12.2016, Jiří Hruška, Václav Čížek, Václav Sibera
Foto: Hana Smejkalová