Andrej Kajdanovskij
Životopis
Narodil se v Moskvě a po absolvování Baletní akademii Bolšovo Teatra (Bolschoi Ballet Academy) následovaly další školy – Ballettkonservatorium v St. Pölten, John-Cranko-Ballettakademie ve Stuttgartu a Ballettschule der Wiener Staatsoper ve Vídni. V roce 2007 nastoupil do angažmá do Wiener Staatsoper, kde byl v roce 2015 jmenován demisólistou. Tančil sólové role v klasických baletech La Sylphide, Labutí jezero, Don Quijote, Giselle, Marná opatrnost, Manon, ale i v moderních opusech současných tvůrců, jako jsou Jorma Elo, Paul Lightfoot, Alexander Ekman, Jean- Christophe Maillot, Patrick de Banana, Thierry Malandain ad.
Zároveň se etabloval i na poli choreografickém. Vytvořil moderní opusy pro Wiener Staatsballett (2013 – Zeitverschwendung, Das hässliche Entlein, 2017 – Der Feuervogel), Stanislavsky Theatre in Moscow (2016 – Tea or Coffe), Bundesjugendballett in Hamburg (2017 – Reversal), Bavarian State Ballet (2017 – Discovery).
V roce 2015 získal Speciální cenu pro nejlepšího tanečníka a choreografa na Mezinárodním tanečním festivalu TANZOLYMP. O rok později obdržel jako choreograf německou taneční cenu ZUKUNFT a v roce 2017 byl nominován na prestižní ruskou cenu „Golden Mask“ za choreografii Tea or Cofee. V roce 2017 představil balet Pták Ohnivák na hudbu I. Stravinského pro Vídeňský státní balet a též vytvořil sólovou variaci pro Sergeje Polunina v rámci festivalu Origen Festival Cultural ve Švýcarsku.
Je autorem titulů
Inscenátor
Slovanský temperament premiéra SEZONA 2017/2018 - Choreografie
Spolupráce na inscenacích
Slovanský temperament premiéra SEZONA 2017/2018 - Světelný design