Herbert Adler
Životopis
Německý divadelní herec a režisér, narozený v Bochumi r. 1935. V rodném městě vystudoval hereckou školu a v roce 1951 získal svoje první angažmá v Dortmundu. Následovala herecká angažmá v Gelsenkirchenu, Würzburgu, Kielu a Braunschweigu a od 1964 v rodné Bochumi, kde v roce 1969 zahájil svou režisérskou činnost. Od 1972 působil jako herec a režisér ve svobodném povolání. V letech 1975–1977 byl uměleckým šéfem Městského divadla v Hildesheimu, od r. 1977 uskutečnil řadu pohostinských hereckých vystoupení a vlastních režií po Německu i cizině, např. v Bernu, St. Gallenu, Státní opeře Praha, Teatro Colón v Buenos Aires aj. Po roce 2002 se angažoval jako vedoucí režisér při mezinárodním festivalu Richarda Wagnera v rakouském Wellsu.

Z jeho hereckých příležitostí připomeňme např. titulní roli v Shakespearově Othellovi, Galottiho v Lessingově dramatu Emilia Galotti, Adama v Kleistově Rozbitém džbánu, Georga v Albeeho hře Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Bruscona v Divadelníkovi Thomase Bernharda, Rudolfa Höllera ve hře téhož aurora Před penzí, nebo Bluntschliho ve hře Georga Bernharda Shawa Válka a hrdina. Věnoval se též operetě – vystoupil v titulech Veselá vdova Franze Lehára, Ptáčník Carla Zellera, Čardášová princezna Emmericha Kálmána, Žebravý student Carla Millöckera nebo v Offenbachově Orfeovi v podsvětí.

Jako režisér se uplatnil jak v činohře, tak v opeře, operetě a muzikálu. Z činoherních titulů inscenoval např. Schillerova dramata Don Carlos a Marie Stuartovna nebo Adama a Evu od Petera Hackse, z oper Čajkovského Pikovou dámu a Janáčkovu Jenůfu (obě v Teatro Colón), Musorgského Borise Godunova a Verdiho Dona Carlose (obě ve Státní opeře Praha), Mozartův Únos ze serailu, Gounodova Fausta a Markétku, Rossiniho Lazebníka sevillského; na wagnerovském festivalu ve Wellsu režíroval Tristana a Isoldu, Siegfrieda, Parsifala, Bludného Holanďana, Lohengrina a Tannhäusera.
Inscenátor
Boris Godunov (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1995/1996 - Režie
Don Carlos (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1997/1998 - Režie