Theodor Ciurdeea
Datum narození
05.10.1953
Další používaná jména
Theodore Ciurdeea-Coresi
Životopis
Rumunský basbarytonista. Již během studia na humanistickém gymnáziu se věnoval soukromému školení v oboru dramatického umění a režie (Cornel Nicoara, A. Lazar). V letech 1978–1983 studoval zpěv a režii na vysoké hudební škole v Bukurešti, kde získal diplom s vyznamenáním. Další studia zaměřená na budoucí pěveckou kariéru absolvoval ve Vídni u Huberta Deutsche a Iriny Gavrilovici a v Římě u Borise Christoffa, Luigiho Infantina a Giuseppa Taddeiho. V pozdějším období studoval teologii na univerzitě v Temešváru. Je nositelem cen z mezinárodních pěveckých soutěží v Ženevě (1980), Verviers (1983), Vercelli (1985), Vídni (1986) a Barceloně (1987). Zejména svou prezentací na vídeňské pěvecké soutěži Belvedere vstoupil do širšího povědomí odborné veřejnosti.

První jevištní zkušenosti získával již na škole např. jako Sarastro (Kouzelná flétna), Lindorf-Coppelius-Dapertutto-Mirakel (Hoffmannovy povídky) nebo Sedlák v Orffově Chytračce. Na profesionální scéně debutoval jako kníže Gremin (Eugen Oněgin) ve Státní opeře v Bukurešti, kde sólisticky působil do roku 1987. Od roku 1986 rozvíjel mezinárodní jevištní a koncertní kariéru s repertoárem sahajícím od baroka, přes klasické a romantické období až po modernu, např. jako Figaro ve Figarově svatbě (Londýn), Fiesco v Simonu Boccanegrovi (Opera Royal de Wallonie v Lutychu), Don Basilio v Lazebníkovi sevillském (Státní opera ve Vídni, Opera v Lipsku), Komtur v Donu Giovannim (Teatro Massimo v Palermu, Canadian Opera Company v Torontu), Geronte de Ravoir v Pucciniho Manon Lescaut (Teatro San Carlo v Lisabonu), nebo v hlavních basových úlohách v operách Cestiho Il Pommo d'oro, Zianiho Gesu flagellato a Mozarta La Betulia liberata (Spectaculum a Klangbogenfestival ve Vídni).

Dále hostoval v Klagenfurtu, Bregenzu, Komorní opeře ve Vídni a ve Státní opeře Praha. Se svou manželkou, zpěvačkou Catarinou Coresi Lal, účinkoval v roce 2013 na zámku Kirchstetten ve světové premiéře opery Rolanda Baumgartnera Marylin Monroe Prozess v rámci Viertelfestival NÖ. Účastnil se operních festivalů v Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife, v Oviedu, Malaze, Wexfordu a Pamploně v rolích Geronta de Ravoir, Ramfise (Aida), Timura (Turandot), Ferranda (Trubadúr), Lotharia (Mignon), Collina (Bohéma) po boku pěveckých osobností jako Renata Scotto, Maria Chiara, Matteo Manuguerra, Ghena Dimitrova, Vicente Sardinero.

Aktivně se uplatňoval jako koncertní pěvec jak v monumentálních vokálně-symfonických dílech jako Verdiho Requiem (na Festivalu duchovní hudby v Pamploně), Haydnovo Stvoření (Paříž, Mallorca, Vídeň, Bukurešť), Händlův Mesiáš a Bachovy Janovy pašije (Vídeň), tak v komorních áriových a písňových koncertech ve Vídni, Bukurešti, Bernu, Římě, Wexfordu, Bregenzu, na Maltě, v Soulu a Barceloně. Je členem Společnosti pro hudební divadlo ve Vídni, kde také vede svoje vlastní pěvecké studio Opernsänger.
Fotogalerie
Mignon 23.05.1992 Margret Cahn (Mignon), Theodor Ciurdeea (Lothario)
Foto: Ivo Dankovič