Lisa Houben
Životopis
Zpěvačka holandského původu narozená ve Washingtonu studovala zpočátku jazyky, než začala se zpěvem na Curtisově hudebním institutu ve Philadelphii a na konzervatoři v kanadském Montrealu. V Evropě studovala na Královské konzervatoři v Haagu a na Scuola di musica v Miláně. Zúčastnila se několika mezinárodních pěveckých soutěží, z nichž si odnesla první ceny (Washington, Marmande ve Francii, Milán, Brissago ve Švýcarsku, Rho v Itálii, Concorso Internazionale del Centro Lirico Sperimentale di Adria). Na scéně debutovala v Miláně jako Maddalena di Coigny v opeře Andrea Chénier, následovala tamtéž titulní postava v opeře Umberta Giordana Fedora, Santuzza v Mascagniho opeře Cavalleria rusticana v Madridu, Pucciniho Mimi v Bohémě v Marmande a Bordeaux ve Francii a během italského turné si zazpívala i svou první operetní roli, Sylvu Varescu v Kálmánově Čardášové princezně. Díky účasti na různých programech evropských televizních společností se jí podařilo zpívat i po boku hvězd jako José Carreras nebo Andrea Bocelli a zpívala na Carusově galavečeru v Miláně. Italská veřejnoprávní televize Rai Uno odvysílala natočený portrét pěvkyně při příležitosti koncertu v Como.
Kromě jmenovaných rolí obsahuje repertoár pěvkyně např. Mozartovu Hraběnku ve Figarově svatbě, Gounodovu Markétku, Čajkovského Taťánu v Eugenu Oněginovi, Pucciniho Toscu, Manon Lescaut, Sestru Angeliku a Giorgettu v Plášti, Verdiho Giovannu d´Arco, Aidu i Amneris, Abigail v Nabuccovi, Alžbětu i Eboli v Donu Carlosovi, Leonoru v Síle osudu a Lady Macbeth, Leonoru v Beethovenově Fideliovi, Cileovu Adrianu Lecouvreur, Maršálku ve Straussově Růžovém kavalírovi, z raritnějších rolí Cherubiniho Médeu, Schumannovu Genovevu, titulní roli ve Vanesse Samuela Barbera ve francouzské premiéře, titulní roli v Leoncavallově opeře Zaza spojenou s vůbec první nahrávkou tohoto díla, nebo Lady Anne ve světové premiéře opery Giorgia Battistelliho Richard III. ve Vlámské opeře v Antverpách (2005). V roce 2017 zpívala v Opeře Tampa na Floridě titulní roli v představení Pucciniho Turandot na počest stých narozenin dirigenta a skladatele Antona Coppoly.
Bohatá je i koncertní činnost pěvkyně, která vedle tradičnějších opusů (Verdiho a Faurého Requiem, Beethovenova IX. symfonie, Mahlerova IV. symfonie, písňový cyklus Šeherezáda Maurice Ravela za řízení Alaina Lombarda, písňový cyklus Ernesta Chaussona Poéma o lásce a moři pod taktovkou Michela Plassona) zahrnuje i unikátní díla jako oratorium vlámského skladatele Petera Benoîta De Schelde (Řeka Šelda) nebo koncertní provedení zapomenuté opery Giuseppa Persianiho Ines de Castro.
Místy, na nichž Lisa Houben vystupovala, jsou např. Opera v Římě, Teatro Massimo v Palermu, Teatro La Fenice v Benátkách, Theatre de la Monnaie v Bruselu, Státní opera Praha, Státní divadlo v Norimberku, Lidová opera ve Vídni, operní domy v Bordeaux, Lyonu, Štrasburku a Luxembourgu, Vlámská opera v Antverpách, Concertgebouw v Amsterodamu, koncertní centrum De Doelen v Rotterdamu, Carnegie Hall v New Yorku, Constitution Hall ve Washingtonu.
Role
Tosca (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1992/1992 - Floria Tosca
Tosca (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1998/1999 - Floria Tosca