Alejandro Cerrudo
Životopis
Španělský tanečník a choreograf, rezidenční umělec Hubbard Street Dance Chicago (2009–2018) a Pacific Northwest Ballet (od 2020). Během kariéry tvořil pro řadu souborů a umělců včetně Wendy Whelan nebo Daniila Simkina. Oceňována je především choreografova muzikalita a pečlivá práce s hudebním podkladem, stejně jako smysl pro detail v pohybových vzorcích i emocích.

Narodil se v Madridu, kde vystudoval Královskou taneční konzervatoř. Od roku 1998 spolupracoval s řadou významných baletních souborů, mezi něž patří Victor Ullate Ballet, Stuttgartský balet nebo Nizozemské taneční divadlo 2. V letech 2008–2018 působil jako stálý choreograf v Hubbard Street Dance v Chicagu. Poté, co získal Cenu Rudolfa Nurejeva pro „New Dance“, byl v březnu 2012 požádán, aby vytvořil své první dílo, Memory Glow, pro Pacific Northwest Ballet v Seattlu. Zde byl jmenován prvním stálým choreografem tohoto souboru v jeho téměř padesátileté historii.

Cerrudovy choreografie se objevily na více než dvaceti světových scénách a autor získal řadu cen, například od americké nadace Prince Charitable Trusts za svůj první celovečerní balet One Thousand Pieces. V roce 2014 obdržel Donnelleyho stipendium od asociace United States Artists a později se stal jedním ze čtyř choreografů, které oslovila Wendy Whelan, bývalá světoznámá americká primabalerína působící v New York City Ballet, aby vytvořili originální duety pro dokumentární film Restless Creature o její kariéře. S tanečníkem Daniilem Simkinem se rovněž podílel na tvorbě site-specific představení v rámci projektu Work & Process newyorského Guggenheimova muzea. Cerrudova Spící krasavice z roku 2016, jež vznikla pro Ballet Theater v Basileji, byla časopisem Neue Zürcher Zeitung navržena na švýcarskou inscenaci roku.

Aktualizace: 2021
Je autorem titulů
Inscenátor
Protančíme tím premiéra SEZONA 2019/2020 - Choreografie
Sametové baletní gala premiéra SEZONA 2019/2020 - Choreografie
Dos Soles Solos premiéra SEZONA 2020/2021 - Choreografie
Phoenix premiéra SEZONA 2020/2021 - Choreografie
Fotogalerie
Phoenix - 22.06.2021, Dos Soles Solos (zkoušky): choreograf Alejandro Cerrudo
Foto: Martin Divíšek