Hana Minutillo
Další používaná jména
Hannah Esther Minutillo
Životopis
Narodila se v Jihlavě a zpěv vystudovala na konzervatoři v Pardubicích. Ještě za studia byla angažována v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Svá studia prohloubila na mistrovských kurzech u Marianne Schech v Mnichově a Mikalea Eliasena v Belgii. Svou pěveckou kariéru začala záhy s úspěchem rozvíjet především v zahraničí, a to v Darmstadtu, kde se uvedla jako Annio (Mozart: La clemenza di Tito, 1993) – tutéž roli zpívala také ve vídeňském Konzerthausu (1994) –, dále v Klagenfurtu, kde nastudovala hlavní roli Bizetovy Carmen (1994), a v Toulouse a Athénách, kde zpívala v koncertním provedení Berliozových Trójanů (1994).

K dalším významným rolím jejího repertoáru patří Lišák (Janáček: Příhody lišky Bystroušky), ve kterém vystoupila mj. v Théâtre du Châtelet v Paříži, v pražském Národním divadle, Teatro Real v Madridu a představí se v něm také v pařížské Opéra National. Již zmíněnou roli Annia (La clemenza di Tito) ztvárnila také v Amsterdamu, ve vídeňské Staatsoper, v rámci Gran Canaria Festivalu (2006) a v Opéra National v Paříži. Velký úspěch sklidila v roli Oktaviána (R. Strauss: Růžový kavalír) v Basileji, Kasselu, Hamburku (2004) a Frankfurtu; jejím debutem v Bayerische Staatsoper v Mnichově byla Emilie (Verdi: Othello, 1999); dále se představila jako Princ Orlofsky (J. Strauss: Netopýr) v Curychu a v režii manželské dvojice Ursel a Karl-Ernsta Herrmannových nastudovala roli Idamanta (Mozart: Idomeneo) pro Baden-Baden Festival.

Vystoupila jako Idamante v Grand Théâtre de Genéve, jako Cherubín (Mozart: Figarova svatba) a Sesto (La clemenza di Tito) na festivalu v Ludwigsburgu, jako Dorabella (Mozart: Cosi fan tutte) v Theater an der Wien (2006) a v Mnichově zpívala Suzuki (Puccini: Madame Butterfly) a role Fortuny/Pallade/Venere (Monteverdi: Korunovace Poppey). V koncertních i scénických provedeních nastudovala několikrát roli Zefky v Janáčkově písňovém cyklu Zápisník zmizelého. Zefku zpívala v Bruselu v rámci Kunsten Festivalu (2001), na festivalu v Aix-en-Provence, v Opéra National v Paříži, v Orléansu, Mnichově, v lipském Gewandhausu, v Accademia di Santa Cecilia v Římě ad.

Má také bohatou diskografii, ke které patří nahrávka Beethovenovy 9. symfonie (Arte Nova), Dvořákovy Rusalky (Decca), Fibichovy Šárky (Orfeo), DVD záznam Příhod lišky Bystroušky (Arthaus), La clemenza di Tito (Opus Arte) nebo Hindemithova Cardillaca (Bel Air Media).

Aktualizace: 2008
Role
Carmen (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 1998/1999 - Carmen
Carmen premiéra SEZONA 1998/1999 - Carmen
Příhody lišky Bystroušky premiéra SEZONA 2002/2003 - Lišák
La clemenza di Tito – Titus premiéra SEZONA 2006/2007 - Annio
Evžen Oněgin premiéra SEZONA 2008/2009 - Olga
Idomeneo premiéra SEZONA 2009/2010 - Idamante
Fotogalerie
Evžen Oněgin - 20.03.2009, Hannah Esther Minutillo (Olga), Dana Burešová (Taťána)
Foto: Hana Smejkalová
Evžen Oněgin - 20.03.2009, Valentin Prolat (Lenskij), Hannah Esther Minutillo (Olga)
Foto: Hana Smejkalová
Idomeneo - 06.05.2010, Hannah Esther Minutillo (Idamante), Martina Janková (Ilia)
Foto: Hana Smejkalová
Idomeneo - 06.05.2010, Ch. Workman, J. Březina, M. Janková, H. E. Minutillo, C. Boross
Foto: Hana Smejkalová