Johanni van Oostrum
Životopis
Jihoafricko-nizozemská sopranistka. Vystupovala pod vedením dirigentů, jako jsou Sir Simon Rattle, Alan Gilbert, Ivor Bolton, Yannick Nézet-Séguin, Bertrand de Billy, Adam Fisher, Asher Fisch, Lothar Koenigs, Henrik Nánási, Stefan Soltesz, Antonello Manacorda, Oksana Lyniv, Laurence Equilbey, Massimo Zanetti a režisérů, jako jsou Harry Kupfer, Barrie Kosky, Tobias Kratzer, Francois Girard a Vera Nemirova.

V sezoně 2020/2021 debutovala jako Leonora v koncertním provedení Beethovenova Fidelia pod taktovkou Adama Fischera, dále jako Janáčkova Jenůfa v Konzert Theater Bern a jako Agatha v projektu The Freischütz, který byl živě natočen v Paříži a vydán společnostmi Warner Classics a Erato na CD a DVD. V roce 2020 se připojila ke koncertnímu turné Jonase Kaufmanna „Mein Wien“ v Norimberku, Hamburku, Düsseldorfu a Luzernu. V plánu byl její místní debut v Barceloně v roli Alžběty ve Wagnerově Tannhäuserovi, debut s orchestrem NDR Elbphilharmonie v Hamburku s Janáčkovou Glagolskou mší pod vedením Alana Gilberta a místní debut v Canadian Opera Company v roli Hraběnky v Mozartově Figarově svatbě.

Debutovala jako Salome Richarda Strausse v Oper Graz, Marietta v Korngoldově Mrtvém městě v Opéra de Limoges a Agatha ve Weberově Čarostřelci, která byla s nadšením přijata v Barbican Centre v Londýně, Aix-en-Provence, Théâtre des Champs-Élysées v Paříži, BOZAR v Bruselu, Theater an der Wien, na Ludwigsburger Schlossfestspiele a v Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg. Mezi její nejvýznamnější role patří Hraběnka v Mozartově Figarově svatbě (Bayerische Staatsoper v Mnichově), Elsa ve Wagnerově Lohengrinovi (Hessische Staatstheater Wiesbaden a Deutsches Nationaltheater Weimar), Ellen Orfordová v Peteru Grimesovi (Hessische Staatstheater Wiesbaden), titulní role v Janáčkově Kátě Kabanové na Janáčkově festivalu v Brně a Senta ve Wagnerově Bludném Holanďanovi na Quebeckém operním festivalu.

Mnohokrát vystupovala se Staatskapelle Weimar, kde interpretovala např. sopránový part v Beethovenově 9. symfonii či orchestrální písně R. Strausse. Se Staatskapelle Weimar provedla Straussovy Čtyři poslední písně v Bayreuthu a na festivalu Al Bustan v Bejrútu. Jako koncertní sólistka často vystupuje v Brahmsovu Requiem, Mendelssohnovu Eliáši, Verdiho Requiem či jako interpretka skladeb jihoafrických autorů.

Aktualizace: 2021
Role