Gabriel Feltz
Životopis
Německý dirigent. Jeho kariéra jako operního dirigenta začala úspěšným debutem v Komické opeře Berlín s operou Vojáci Bernda Aloise Zimmermanna, Bludným Holanďanem v Bavorské státní opeře, Arabellou v Oper Frankfurt a novou inscenací Hamletmaschine Wolfganga Rihma v Curychu. Mezi další vrcholy patří inscenace v Curychu (Amerika Romana Haubenstocka-Ramatiho), Ženevě (nová inscenace Reise der Hoffnung – Voyage vers l'espoir Christiana Josta) a Komické opeře Berlín, kde diriguje Intolleranzu Luigiho Nona.

Je generálním hudebním ředitelem Dortmundské opery a šéfdirigentem Dortmundské filharmonie od sezony 2013/2014, s výhledem do roku 2024/2025. Je také šéfdirigentem Bělehradské filharmonie, do této funkce nastoupil v sezoně 2017/2018 (též do roku 2024/2025). Dále dirigoval orchestry, jako jsou Staatskapelle Dresden, BRSO Mnichov, DSO Berlín, Konzerthausorchester Berlin, Frankfurt Opern - und Museumsorchester, Staatskapelle Weimar, Gürzenich Orchestra Kolín nad Rýnem, Bamberger Symphoniker, Essen Philharmonic, Rozhlasové symfonické orchestry Berlín (RSB), Kolín nad Rýnem (WDR), Lipsko (MDR), Hamburk a Hannover (NDR) a Saarbrücken (SR), Německý národní orchestr mládeže BJO, RSO Vídeň, Dánský národní symfonický orchestr, Sinfonieorchester Basel, Národní symfonický orchestr RTE, Národní orchestr Tchaj-wanu, KBS Soul, Symfonický orchestr Osaka a Čínský národní symfonický orchestr.

Vrcholem sezony 2021/2022 bylo zahájení nového nastudování Prstenu Nibelungova v Dortmundu (počínaje Valkýrou) v režii Petera Konwitschného. Do Kolínské opery se Gabriel Feltz vrátil ve dvou inscenacích: Erich Wolfgang Korngold Mrtvé město v režii Tatjany Gürbacy a novou inscenací Die Vögel Waltera Braunfelse.

Aktualizace: 2022
Inscenátor
Mefistofeles premiéra SEZONA 2014/2015 - Dirigent
Růžový kavalír premiéra SEZONA 2022/2023 - Dirigent