Olga Avigail Mieleszczuk
Životopis
Polsko-izraelská zpěvačka, hráčka na akordeon a badatelka v oblasti hudebního folklóru východní Evropy. Vystudovala klasickou hudbu a obor kulturní antropologie na Varšavské univerzitě. Dělí svůj čas mezi rodnou Varšavu a Jeruzalém, který je jejím domovem. Od svých uměleckých začátků se soustředí na hudbu aškenázských Židů, speciálně z území sousedících s Polskem (zejména Polesí). Studovala hudbu Chasidů, jidiš písně, vícejazyčné židovské písně a zabývá se také tradičními pěveckými technikami slovanských národů.

Absolvovala dvouletý seminář na téma Jidiš písně v jidiš divadlech Varšavy a studovala jazyk jidiš v Yung YiDiSH centru v Tel Avivu. Na světových pódiích se proslavila projektem Polesí, jehož světová premiéra se uskutečnila v Lincolnově centru v New Yorku, a Li-La-Lo pojmenovaném po hudebním kabaretu založeném v Tel Avivu v roce 1944 klavíristou a skladatelem Moshem Wileńským a básníkem Natanem Altermanem.

Ve svých programech, které se soustředí na repertoár z období let 1920–1940, promyšleně kombinuje skladby taneční a kontemplativní a propojuje je s příběhy největších hvězd jidiš tanga „starého světa“. Nová hudební aranžmá v sobě mísí současný, moderní zvuk s jedinečným zvukovým espritem předválečného jidiš tanga, které se odklonilo od původní argentinské formy a přijalo měkčí, lyričtější charakter díky vlivu klezmeru.
Role
Tango z Varshe (Musica non grata) premiéra SEZONA 2021/2022 - Zpěv