Jaromír Nohavica
Datum narození
07.06.1953
Životopis
Písničkář, skladatel, textař a hudebník. Vystudoval v Ostravě střední všeobecně vzdělávací školu, v Brně pak střední knihovnickou, studium na Vysoké škole báňské nedokončil. Prošel řadou zaměstnání, mj. pracoval jako dělník a knihovník. Od r. 1981 se živí jako umělec na volné noze. Etabloval se nejdříve jako textař pro přední ostravské zpěváky populární hudby.
První veřejné vystoupení s vlastním repertoárem uskutečnil v březnu 1982 na přehlídce písničkářů Folkový kolotoč v Ostravě-Porubě. Na národním finále festivalu Porta 83 vyhrál anketu diváků o nejvýraznější osobnost. Pro otevřenou kritiku režimu ve své tvorbě měl v letech 1985-88 omezenou činnost. Přesto se opakovaně umístil v anketě popularity zpěváků Zlatý slavík v první desítce.
První profilové album vydal v roce 1988 a dalších 12 následovalo, dále také 3 DVD. Příležitostně spolupracuje jako autor nebo interpret s dalšími zpěváky a skupinami a hostuje na jejich nahrávkách. Velké popularitě se těšily pravidelné písničkové glosy, které pod názvem Virtuálky zveřejňoval každý týden na svém webu.
Je autorem textů a hudby k řadě divadelních inscenací (Těšínské divadlo, Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Petra Bezruče). Do češtiny přebásnil několik libret oper W. A. Mozarta (Cosi fan tutte, Don Giovanni, Figarova svatba) a G. Rossiniho (Lazebník sevillský), které byly inscenovány především v Ostravě.
V prestižních českých hudebních cenách Anděl obdržel ocenění Zpěvák dvacetiletí; v roce 2011 se jako první český zpěvák stal nositelem ceny Premio Tenco udělované na Festivalu autorských písní v italském San Remu. V roce 2017 obdržel Medaili I. stupně za zásluhy o stát v oblasti umění.

Aktualizace: říjen 2017
Textové a hudební úpravy
Divocí koně (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 2005/2006 - Hudba
Balet Praha Junior a hosté (Balet Praha Junior) premiéra SEZONA 2005/2006 - Hudba
Balet Praha Junior a Baby Balet Praha premiéra SEZONA 2006/2007 - Hudba
Sólo pro nás dva premiéra SEZONA 2016/2017 - Hudba, Texty písní
Spolupráce na inscenacích
Role
Kudykam (Státní opera Praha) premiéra SEZONA 2009/2010 - Mimořádní hosté