Hana Dobešová - mezzosopranistka
Životopis
Mezzosopranistka, pochází z Hradce Králové. Po maturitě na gymnáziu vystudovala Pražskou konzervatoř a následně AMU v Praze pod vedením mezzosopranistky Libuše Márové. Studium zakončila písňovým cyklem Gustava Mahlera Písně potulného tovaryše v rámci orchestrálního absolventského koncertu „Ti nejlepší“ s PKF – Prague Philharmonia (dirigent Chuhei Iwasaki). Již za studií se věnovala intenzivnímu soukromému pěveckému školení u barytonisty Pavla Kamase, ve kterém pokračovala nepřetržitě až do r. 2020. Za studií navázala také spolupráci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni, Divadlem F. X. Šaldy Liberec, Slezským divadlem Opava a později přidala spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě.

Již před studiem na konzervatoři a během něj se stala laureátkou četných pěveckých soutěží (2004 – 3. místo na Mezinárodní pěvecké soutěži Pražský pěvec, 1. cena v Písňové soutěži B. Martinů a Cena Beno Blachuta za nejlepší interpretaci lidové písně; 2005 – 1. cena v Písňové soutěži B. Martinů a Cena Nadace Život umělce pro nejlepšího účastníka soutěže, 2. cena Duškovy pěvecké soutěže, 2. cena na Mezinárodní pěvecké soutěži Pražský pěvec; 2006 – 1. cena v ústředním kole Národní soutěže v sólovém a komorním zpěvu; 2008 – 2. cena na Mezinárodní soutěži Pražský pěvec; 2010 – 3. cena v Soutěžní přehlídce konzervatoří ČR; 2011 – finalistka Mezinárodní pěvecké soutěže v Karlových Varech). V roce 2011 se zúčastnila mistrovských pěveckých kurzů Antonia Carangela v Praze a v roce 2013 absolvovala 18. Mezinárodní interpretační seminář – Mistrovské pěvecké kurzy v Karlových Varech (A. Carangelo, J. Hartfiel, I. Pařík a F. Drs).

Účinkovala např. v rolích Maddaleny (G. Verdi: Rigoletto), Feneny (G. Verdi: Nabucco), Olgy (P. I. Čajkovskij: Evžen Oněgin), Laury (P. I. Čajkovskij: Jolanta), Zaidy (G. Rossini: Turek v Itálii), Třetí lesní žínky (A. Dvořák: Rusalka), Fjokly Ivanovny a Ariny (B. Martinů: Ženitba), Sofie Petrovny a Barbary (H. Krása: Zásnuby ve snu). Vystupovala také např. na Pražských barokních slavnostech a Letní barokní scéně v Chrudimi a spolupracovala s PKF – Prague Philharmonia, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Českou komorní filharmonií, Festivalovou operou Praha či Českou operou Praha. Zpívala také na mnoha představeních a koncertech v zahraničí (Mnichov, Hamburk, Kiel a další).

Aktualizace: 2022, zdroj: NDM Ostrava
Role
Malý Mozart (Dětská opera Praha) premiéra SEZONA 2001/2002 - Cherubíni
Ejemovic Rézinka (Dětská opera Praha) premiéra SEZONA 2004/2005 - Paní Ejemová
Otvírání studánek (Dětská opera Praha) premiéra SEZONA 2004/2005 - Alt
Česká mše vánoční (Dětská opera Praha) premiéra SEZONA 2005/2006 - Alt
Moravské dvojzpěvy (Dětská opera Praha) premiéra SEZONA 2005/2006 - Zpěv
The Angels (Bouda) premiéra SEZONA 2005/2006 - Anděl (žena) Ariella
Kouzelný Mozart (Dětská opera Praha) premiéra SEZONA 2006/2007 - Dušková
Zásnuby ve snu (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava) premiéra SEZONA 2022/2023 - Sofia Petrovna