Karsten Januschke
Životopis
Rodák ze Šlesvicko-Holštýnska, studoval hru na klavír, muzikologii a na konzervatoři ve Vídni dirigování. Působil jako korepetitor a dirigent ve Wiener Staatsoper či Theater an der Wien a později i na festivalu v Bayreuthu jako asistent Christiana Thielemanna nebo Kirilla Petrenka. Rozhodující etapou v jeho kariéře bylo jeho angažmá v Oper Frankfurt, kde měl od roku 2010 příležitost nastudovat rozsáhlý operní repertoár od Verdiho Dona Carlose a Traviaty, přes Pucciniho Bohému, Straussova Netopýra nebo Humperdinckovu Perníkovou chaloupku po modernistická díla jako Reimannova Sonáta příšer a Bartókův Modrovousův hrad.

Jako dirigent spolupracoval s orchestry jako MDR Sinfonie Orchester, Beethoven Orchester Bonn, Radio-Symphonie Orchester Wien, Münchner Rundfunkorchester, Bremer Philharmoniker a Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern. Nadále se věnuje operní tvorbě a spolupracuje jako host s frankfurtskou operou. Zvláštní pozornost věnuje W. A. Mozartovi. Vitálními, energickými nastudováními Figarovy svatby, Dona Giovanniho, Cosi fan tutte, Idomenea a Kouzelné flétny získal renomé mozartovského experta.

V roce 2019 zahájil nastudováním soudobé opery Olgy Neuwirth Lost Highway v Oper Frankfurt. Dále hudebně nastudoval Dona Giovanniho pro Tokyo New National Theatre, Beethovenova Fidelia v Bregenzu a Kouzelnou flétnu pro rakouskou open-air scénu Oper in Steinbruch. Hostoval u orchestrů MDR-Sinfonieorchester, Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin a Ensemble Modern. V operním studiu mnichovské Bayerische Staatsoper nastudoval opery Diktátor (Ernst Křenek) a Rozbitý džbán (Viktor Ullmann), debutoval ve vídeňské Volksoper, Staatstheater Darmstadt a u orchestrů Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Norddeutschen Philharmonie Rostock a Münchner Kammerorchester.

Aktualizace: 2021
Inscenátor
Mozartovy narozeniny 2021 premiéra SEZONA 2020/2021 - Dirigent
Cosi fan tutte premiéra SEZONA 2021/2022 - Dirigent
Don Giovanni premiéra SEZONA 2021/2022 - Dirigent
Florentinská tragédie (Musica non grata) premiéra SEZONA 2023/2024 - Dirigent
Svatá Zuzana (Musica non grata) premiéra SEZONA 2023/2024 - Dirigent